Ruster IKT-sektoren for den grønne omstillingen: Inviterer til konferanse
IKT-Norge, Norsirk og Stiftelsen Elektronikkbransjen inviterer til konferanse den 31. august.
Før sommeren la klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fram regjeringens plan for en nasjonal sirkulærøkonomi. Samtidig ruller EU stadig ut nye direktiver og regelverk som Circular Economy Action Plan, taksonomien for grønn finans, økodesigndirektivet og «Right to repair».
LES OGSÅ: 20 organisasjoner sammen om mer sirkulær elektronikk
– Mange oppgaver vi må løse fremover
2021 er året hvor det store regimeskiftet for sirkulærøkonomi skjer innen IKT- og elektronikkbransjen, det mener bransjen selv. Sammen med IKT-Norge og Norsirk arrangerer Stiftelsen Elektronikkbransjen en digital konferanse den 31. august, der skal de belyse hvordan det grønne skifte vil påvirke norske aktører.
– Strategien for sirkulærøkonomi vil treffe bransjene våre hardt. Den kommer med føringer, et helt nytt verdikjedebasert regelverk og nye økonomiske incentiver for for å drive frem sirkulærøkonomien. Dette er en god start, men det betyr at vi har mange oppgaver vi må løse fremover, forteller Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør, IKT-Norge.
Sammen med Elektronikkbransjens Marte Ottemo og Norsirks Guro Husby, er Skogen konferansier for konferansen. Formålet med konferansen er å få til en diskusjon med de norske aktørene innen IKT og elektronikk slik at de kan belyse flaskehalser og være med på å påvirke hvordan de nye regelverkene og incentivene skal se ut.
– Vi ønsker å være tidlig ute. Selv om det er mye kunnskap ute blant våre bedrifter er det viktig at vi diskuterer sammen. Og som bransjenes organisasjoner ser vi det som en plikt å være på ballen politisk, slik at vi lander riktig.
LES OGSÅ: Vil ha bort merverdiavgiften på ombruk av elektronikk
Vanskelig å fortsette om du vil leve på planeten
Konferansen har et tett program der de vil gå i dybden av økodesigndirektivet, «Right to Repair», rapportering av sirkulærøkonomi og betydningen av sirkulær økonomi for digital suverenitet.
Blant talerne er Wolfgang Behrendt, First Counsellor and Deputy Head of the EU Delegation to Norway.
– På 70 -tallet hadde vi en utvinning av primærmaterialer på 22 milliarder tonn, i 2050 vil det bli 180 milliarder tonn. Det er vanskelig å fortsette slik, hvis du vil fortsette å leve på denne planeten. Vi må være mer forsiktige med ressursbruken vår, forteller Behrendt til Cnytt.no.
Hovedbudskapet i presentasjonen hans er å diskutere EUs grønne giv, den sirkulære handlingsplanen og klimaendringene.
– Hvordan vi kan bruke mindre ressurser og hvordan energimerking, miljødesign og rett til reparasjon kan bidra til en sirkulær økonomi og reduksjon av CO2-utslipp, sier Behrendt.
Diskuterer gruvedrift på havbunnen
Et av de mest sentrale temaene er ombruk og hvordan å skaffe til veie de nødvendige råmaterialene for å drive digitaliseringen fremover.
– Materialene er en begrenset ressurs. De blir vanskeligere å få tak på og prisene går opp. Det er derfor uhyre interessant å diskutere hvordan vi kan benytte materialer fra gjenvunnet elektronikk, sier Skogen.
Like interessant er å se på mulighetene for å øke norges tilgang må materialer. Skogen forteller at noen nasjoner så godt som dominerer markedet for råmaterialer, som Kina som leverer 90 prosent av metallene som inngår i den europeiske produksjonen.
– Her kan Norge gå inn som viktig aktør. Arbeiderpartiet har tatt til orde for å opprette et statlig selskap for gruvedrift på havbunnen. Men her er det også knyttet en betydelig miljøbelastning.
LES OGSÅ: Sitter på verdier til 1.000 milliarder kroner – Portugal advarer
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!