Nyheter Petroleumsektoren
Danmark og Costa Rica prøver å inngå en allianse med land som er villige til å fastsette en dato for avvikling av olje- og gassproduksjon og slutte å gi tillatelser til ny leting. Foto: Grant Durr/Unsplash

Vil danne allianse for å fase ut olje og gass: Etterspør norsk medlemskap

Danmark og Costa Rica prøver å inngå en allianse med land som er villige til å fastsette en dato for avvikling av olje- og gassproduksjon og slutte å gi tillatelser til ny leting.

Hovedfokuset for alliansen, som har fått navnet Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA), vil være å begrense innenlands olje- og gassproduksjon i tråd med det som kreves for å leve opp til Parisavtalens mål.

Reuters, som har fått innsyn i BOGAs dokumenter, rapporterer at en en av alliansens viktigste saker vil være å fastsette en tidsfrist for når både utviklingsland og utviklede land skal fase ut eksisterende olje- og gass-produksjon.

LES OGSÅ: IEAs rapport påvirker ikke Equinors planer for oljeproduksjon: – Umoralsk

Må love avslutte nye lisenser

For å bli et fullstendig medlem av alliansen må landene love å avslutte nye lisensierunder for olje- og gassproduksjon på deres territorier, samt å avvikle eksisterende produksjon, heter det i utkastet.

BOGA er forventet lansert under FNs klimatoppmøte i november i Glasgow, Skottland.

Det er også plass til land som har tatt noen skritt for å begrense olje- og gassproduksjonen, for eksempel ved å stoppe offentlig finansiering. Da vil de bli såkalte «second-tier-medlemmer».

LES OGSÅ: Vurderer å erstatte olje med grønn industri

Etterspør norsk deltagelse

Den danske klima- og energiministeren Dan Jorgensen, som leder initiativet sammen med Costa Rica, sa til Reuters Danmark, at de har snakket med mange land, men det var for tidlig å si hvor mange som ville slutte seg til alliansen.

I et skriftlig spørsmål til olje- og energiminister Tina Bru 26. august, etterspør Lars Haltbrekken (SV) et mulig medlemskap for Norge.

«Vil statsråden sørge for at Norge blir medlem av denne organisasjonen, og er Norge i dialog med Danmark i dette spørsmålet?»

Han begrunner spørsmålet med at selv om Norge er et lite land er det en av verdens største olje- og gassprodusenter. Haltbrekken mener Norge har et selvstendig ansvar for at verden klarer å nå 1,5 graders-målet.

«Flere forskere har tidligere tatt til ordet for en slik avtale som en måte å unngå global oppvarming på, og nå er det faktisk tatt et internasjonalt initiativ. De peker på det paradoksale i at oljeproduserende land, som Norge, vil være karbonnøytrale innen 2050, men likevel planlegger produksjon av fossil energi også etter 2050.»

Tina Bru har ikke svart på spørsmålet.

LES OGSÅ: Nytt oljeselskap med i norsk vindsamarbeid

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.