Nyheter Petroleumsektoren
Danmark og Costa Rica prøver å inngå en allianse med land som er villige til å fastsette en dato for avvikling av olje- og gassproduksjon og slutte å gi tillatelser til ny leting. Foto: Grant Durr/Unsplash

Vil danne allianse for å fase ut olje og gass: Etterspør norsk medlemskap

Danmark og Costa Rica prøver å inngå en allianse med land som er villige til å fastsette en dato for avvikling av olje- og gassproduksjon og slutte å gi tillatelser til ny leting.

Hovedfokuset for alliansen, som har fått navnet Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA), vil være å begrense innenlands olje- og gassproduksjon i tråd med det som kreves for å leve opp til Parisavtalens mål.

Reuters, som har fått innsyn i BOGAs dokumenter, rapporterer at en en av alliansens viktigste saker vil være å fastsette en tidsfrist for når både utviklingsland og utviklede land skal fase ut eksisterende olje- og gass-produksjon.

LES OGSÅ: IEAs rapport påvirker ikke Equinors planer for oljeproduksjon: – Umoralsk

Må love avslutte nye lisenser

For å bli et fullstendig medlem av alliansen må landene love å avslutte nye lisensierunder for olje- og gassproduksjon på deres territorier, samt å avvikle eksisterende produksjon, heter det i utkastet.

BOGA er forventet lansert under FNs klimatoppmøte i november i Glasgow, Skottland.

Det er også plass til land som har tatt noen skritt for å begrense olje- og gassproduksjonen, for eksempel ved å stoppe offentlig finansiering. Da vil de bli såkalte «second-tier-medlemmer».

LES OGSÅ: Vurderer å erstatte olje med grønn industri

Etterspør norsk deltagelse

Den danske klima- og energiministeren Dan Jorgensen, som leder initiativet sammen med Costa Rica, sa til Reuters Danmark, at de har snakket med mange land, men det var for tidlig å si hvor mange som ville slutte seg til alliansen.

I et skriftlig spørsmål til olje- og energiminister Tina Bru 26. august, etterspør Lars Haltbrekken (SV) et mulig medlemskap for Norge.

«Vil statsråden sørge for at Norge blir medlem av denne organisasjonen, og er Norge i dialog med Danmark i dette spørsmålet?»

Han begrunner spørsmålet med at selv om Norge er et lite land er det en av verdens største olje- og gassprodusenter. Haltbrekken mener Norge har et selvstendig ansvar for at verden klarer å nå 1,5 graders-målet.

«Flere forskere har tidligere tatt til ordet for en slik avtale som en måte å unngå global oppvarming på, og nå er det faktisk tatt et internasjonalt initiativ. De peker på det paradoksale i at oljeproduserende land, som Norge, vil være karbonnøytrale innen 2050, men likevel planlegger produksjon av fossil energi også etter 2050.»

Tina Bru har ikke svart på spørsmålet.

LES OGSÅ: Nytt oljeselskap med i norsk vindsamarbeid

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no

De små skrittene mot det store målet

Katharina Th. Bramslev, Grønn Byggallianse
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere