Nyheter Produsentansvar
Hege Rooth Oldbergsveen, miljøråd ved EU-delegasjonen. Foto: EU-delegasjonen

Inviterer til åpent møte om produsentansvar

30. august inviterer Miljødirektoratet til åpent møte for å gi innspill på hvordan gjeldende og kommende produsentansvarsordninger kan reguleres for å stimulere til sirkulær økonomi.

Miljødirektoratet har fått i oppdrag av Klima- og Miljødepartementet (KLD) å gjennomgå produsentansvarsordningene i Norge og komme med anbefalinger som skal gjøre at ordningene blir mer robuste, effektive og støtter opp under en sirkulær økonomi.

Miljødirektoratet har i første runde vurdert hvilke utfordringer en ønsker å se nærmere på i oppdraget. Og de ønsker innspill på flere punkter (se faktaboks).

Møtet finner sted 30. august og er åpent for alle digitalt som melder seg på innen fristen førstkommende torsdag.

LES OGSÅ: Rotevatn: – For tidlig å si når endringer i produsentansvaret er klare

Vil ha innspill fra «alle»

– Vi ønsker å invitere hvem som helst. Vi ønsker et bredt spekter med meninger om hvilke grep som kan sikre produsentansvarsordningene kan støtte opp under sirkulære verdikjeder som design, lengre brukstid, reparasjon og oppgradering, forteller seksjonsleder i Miljødirektoratet Hege Rooth Olbergsveen.

Hun håper på gode, konkrete innspill. Noe som ikke kommer til å bli en utfordring, skal en tro engasjementet fra flere aktører.

– Det er et stort engasjement, det skjer hver gang, sier Olbergsveen.

Like stort som engasjementet er de forskjellige meningene som kommer til orde. Olbergsveen sier at man ikke kan gjøre alle til lags når man utarbeider produsentansvarsordninger, når det favner over såpass mange aktører.

– De ulike faglige miljøene har ulike syn, og vår oppgave er å gjøre en helhetlig vurdering, dette gjør vi best med gode innspill på hva som er gode rammevilkår. Det er derfor en veldig viktig prosess, og det er helt åpent for både små justeringer eller store endringer.

LES OGSÅ: Produsentansvarsordningen: – Vi er utålmodige

Veivalgene gjøres nå

Arbeidet med produsentansvaret er ikke gjort i en håndsvending. I begynnelsen av 2022 skal Miljødirektoratet gi sine anbefalinger til Klima- og Miljødepartementet.

– Deretter vil det bli gitt nytt oppdrag om en utredning av endrede forskrifter, med følgende høring. Det vil ta tid før endringene trer i kraft. De «nye» produsentansvarsordningene som skal etableres vil ligge noen år frem i tid, sier Olbergsveen.

Seksjonslederen understreker likevel at veivalgene gjøres nå.

– Jeg oppfordrer de som sitter med gode tanker til å gi innspill. Det er nå vi er i fasen der man har mulighet til å påvirke våre vurderinger.

LES OGSÅ: Nederland innfører produsentansvar på tekstil fra 2023

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.