Nyheter Avfall
Statsminister Erna Solberg presenterte regjeringens plaststrategi i dag.

Regjeringen vil stanse plastforurensningen

Økt gjenvinning av plast, unngå plastavfall i naturen og gode oppryddingstiltak. Det er noen av punktene i regjeringens plaststrategi.

— Vi trenger en global plastavtale der alle verdens land forplikter seg til å gjennomføre en nasjonal plan for å stanse utslipp av plast i havet. Vi må ta på alvor de miljøproblemene som plastforurensningen skaper. Regjeringens plaststrategi er et eksempel på hvordan en slik plan kan være, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Utfordrende å gjenvinne

I strategien fremgår det at produsentene av plastprodukter kan vente seg et skjerpet regelverk fremover. Miljødirektoratet arbeider for tiden med en endring av produsentansvarsordningene i Avfallsforskriften.

«Plast lar seg ikke effektivt omdanne fra avfall til brukbare produkter uten at den er sortert i rene plasttyper. Tilsettingsstoff i plast kan også være et hinder for materialgjenvinning og det er viktig å unngå at materialgjenvinning av plast blir en kilde til ukontrollert spredning av helse- og miljøfarlige stoffer. Det er derfor mye å hente på å helt fra begynnelsen av utforme produkter som reduserer ressursforbruket og lett lar seg gjenvinne. Bærekraftig produktdesign er derfor en hovedprioritering, særlig fra sammensatte produkt der plast inngår. Norge støtter aktivt opp EUs arbeid for økodesign under et utvidet økodesigndirektiv. EU-kommisjonens forslag til endret regelverk skal legges frem i fjerde kvartal 2021», heter det i strategien.

Utvidet produsentansvar

«Utvidet produsentansvar er et av flere nødvendige virkemiddel for å oppnå en mer bærekraftig verdikjede. Det kan bidra til å sikre forsvarlig avfallshåndtering og høy materialgjenvinningsgrad. Utvidet produsentansvar vil gi produsentene insentiv til å utforme varige og materialgjenvinnbare produkt som er enklere og rimeligere å håndtere og materialgjenvinne, og som er produsert av materialgjenvunnet råvare. Som en konsekvens av EUs ambisiøse materialgjenvinningsmål og den nye tilnærmingen gjennom helhetlig veridkjedebasert regulering vil produsentansvaret bli en enda mer sentral komponent i den sirkulære økonomien i Europa. Regjeringen vil støtte opp om utvikling av et regelverk basert på grunnleggende bærekraftsaspekt ved produkt», skriver Regjeringen.

Strategien viser til at det er etablert ordninger for utvidet produsentansvar innenfor flere områder, deriblant elektriske og elektroniske produkt, kjøretøy, dekk og emballasje.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.