Nyheter Sirkulær sommer
Den tidligere uredde og frittalende politikeren og miljøvernministeren som flere husker ham som i dag,Thorbjørn Berntsen, nyter pensjonisttilværelsen. Foto: Ludvig Gundersen

– Det er ikke noe problem å komme seg utti. I mellomtiden får man bruke dusjen

Koronaen har lagt en klam hånd over alt mulig, forteller Thorbjørn Berntsen. Han gleder seg til beising av hytte og fiske på fjellet, og kanskje en svømmetur?

Hva skal du gjøre i sommer?

– Jeg skal på hytta i Vestre Slidre i Valdres. Og der blir det å stelle med hytta og fiske. Det er passe med ørret oppi der, det er fine trakter med en del setring, som er veldig fint. Det er gammeldags nostalgi.

Hva har vært det mest utfordrende med arbeidsåret vi legger bak oss?

– Det har jo vært den pandemien, da. Den har lagt begrensinger på veldig mye og at aktiviteten på diverse områder har blitt veldig redusert. Jeg holder på med lesing av kåserier, og nå har det vært ingen ting. Koronaen har lagt en klam hånd over alt mulig, men jeg har heldigvis unngått å bli smittet.

Hva synes du om regjeringens nasjonale strategi for sirkulærøkonomi?

– Det er ikke noe nytt. Det som er saken er at alt det vi bruker, tar vi ut av naturen, slike jomfurlige metaller, mineraler og biologisk materiale. Og på den måten belaster vi naturen. Det er viktig at vi har det inni i kretsløpet lengst mulig og reduserer bruken mest mulig. Sirkulærøkonomi er bare et nytt navn, tidligere kalte vi det kretsløpsøkonomi. I politikken på feltet er det veldig mye snakk om vidreføring av prosesser som allerede er i gang og har vært det lenge, og spørsmål om å forstreke og forbedre dem.

Hva er den perfekte sommermaten og sommerdrikken?

– Jeg er ikke noen ølhund, det har jeg aldri vært, bortsett fra når jeg går langt på tur. Når jeg går til barndomshjemmet til kona, en bu langt inne på fjellet på Røros, helt ved svenskegrensa, hadde jeg en sixpack med 2,5 deciliter. Det smakte godt på veien når det var godt og varmt. Ellers drikker jeg en del vann. Det er viktig å passe på væskebalansen når man blir gammel. Ellers synes jeg all rødvin smaker helt likt, men det er godt. Ellers har jeg hatt et moderat forbruk opp gjennom årene.

– Nå som jeg selv har blitt enkemann, lager jeg grønnsakslapskaus med bare grønnsaker, og det hender jeg kjøper en pakke med kjøttboller som jeg blander oppi. Ellers når jeg er på hytta kjøper jeg Arnoldpølsa. Det er utrolig god spekepølse. Moren til svogern lagde pølse selv, hun var en bondedame fra Vestre Slidre, men da hun falt bort fikk jeg ikke tak i noe hjemmelaget, men jeg fant Arnoldpølsa. Den har blitt fast inventar i kjøleskapet. Ellers er jeg glad i fisk, både fersk og lettsaltet torsk, og mye rakfisk på høsten. Det er rene himmelretten i motsettning til svensk surströmming, da må du holde avstand.

Saltvann, ferskvann eller basseng?

– Det er ferskvann! Jeg har vokst opp øverst i Groruddalen, der vi hadde mange småtjern i skauen, der vi lærte å svømme. Det har ikke blitt så mye bading de siste årene, da alt er stengt, men jeg har en liten elv ved hytta og mange store vann. Så det er ikke noe problem å komme seg utti. I mellomtiden får man bruke dusjen.

Koronapandemien er på hell. Hva gleder du deg mest til når dette er over?

– Det er å slippe å ta alle hensynene man må passe på hele tiden og at det kommer mer såkalt normal aktivitet. Ellers blir det mye på fjellet i sommer, da skal jeg beise hytta, med litt hjelp.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.