Sirkulære stemmer Data
Charlotte Flø Haanes, CSR-ansvarlig i Dell Technologies Norge har tre råd for sirkulærøkonomi for bedriftens datamaskiner

Slik kan du tenke sirkulærøkonomi for bedriftens datamaskiner

Her er tre råd for mer miljøvennlig bruk av teknologi.

For å bruke teknologi mest mulig miljøvennlig må vi tenke på at miljøet påvirkes i hver fase av livssyklusen til et produkt: kjøp, bruk og til slutt videre bruk, eller – hvis faktisk ingenting fungerer lenger – resirkulering og avhending. I hver av disse fasene kan enkle tiltak være nok til å redusere PC-ens og bedriftens totale karbonavtrykk. Her er noen tips om hvordan bedrifter kan bruke teknologien sin mer miljøbevisst.

1. Bærekraft starter med innkjøp

Nye enheter har en dårligere energibalanse enn eldre – selv om de faktisk fungerer mer energieffektivt. Derfor bør du planlegge innkjøpet av PC-er med en langsiktig strategi for bruk. Ved å øke produktenes levetid, kan vi produsere færre enheter, noe som utvilsomt gagner miljøet.

For å forlenge levetiden bør man være bevisst på å kjøpe PC-er hvor komponentene er skrudd sammen, ikke limt. Da kan kanskje hovedminnet oppgraderes, og defekte harddisker, batterier og vifter enkelt byttes ut eller et raskere grafikkort kan installeres.

Ved å øke produktenes levetid, kan vi produsere færre enheter, noe som utvilsomt gagner miljøet.

Riktig dimensjonering av maskinvaren er også viktig når du kjøper: Prosessor, grafikkort, skjerm og strømforsyning har en betydelig innvirkning på strømforbruket til enhetene. Komponentene bør tilpasses de faktiske behovene til brukeren. Ikke for store, men heller ikke for små.

2. Miljøbevisst avhending av enheter

De fleste datamaskiner kan få et nytt liv etter at de har blitt brukt på kontorer eller produksjonsanlegg. Å leie frem for å eie er også en god mulighet til å sikre at du alltid har tilgang på riktig utstyr og sikker håndtering av verktøyet når du skal bytte det ut eller oppgradere. Maskinen kan få nytt liv hos en annen bruker eller få en ny funksjon, for eksempel som en enhet i treningsrommet, for enkle applikasjoner i selskapet eller som en donasjon til utdanningsinstitusjoner eller fritidsklubber. I Dell Technologies har vi et mål der ingen PC-er skal bli avfall. Gjenbruk av eldre enheter er et viktig bidrag for å nå dette målet.

Hvis det på slutten av livssyklusen til en datamaskin faktisk ikke lenger er mulig å bruke den, må den håndteres på en forsvarlig og miljøvennlig måte. Her er det viktig at produsenten har tatt høyde for resirkuleringsgraden under produksjonen.

Det er fornuftig å bruke enheter som er laget av resirkulerbare materialer. Når det gjelder endelig avhending, forårsaker slike enheter færre problemer for miljøet og mange av komponentene går tilbake i produksjon av nye enheter eller selges videre til nye økonomier som en råvare i ny produksjon.

3. Energibesparelser i det daglige påvirker det totale karbonavtrykket

Optimalisering av strømforbruket er et av de viktigste tiltakene hver enkelt kan gjøre for å redusere karbonavtrykket til arbeidsplassen sin.

På slutten av arbeidsdagen bør datamaskiner og skjermer ikke bare settes i standby-modus, men slås av og kobles helt fra strømforsyningen. Først da bruker de faktisk ikke lenger strøm. Etter arbeidstid er også et godt tidspunkt å børste over datamaskinen. Spesielt viften har godt av rens fra tid til annen fordi den da kan fungere bedre – og dermed mer økonomisk.

Noen siste tips: Sett datamaskinen i hvilemodus i pauser, skru av skjermsparere og skriv ut så lite som mulig.

Disse tipsene kan skape en vinn-vinn-situasjon for bedrifter og miljø. Tiltakene reduserer CO2-avtrykket i hver fase av enhetens levetid, vi gjenbruker ressurser og reduserer avfall, og bedrifter reduserer kostnader med lengre livssyklus og lavere strømforbruk.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere