Annonse
Leder Konferanse
Sirkulærøkonomi har blitt god økonomi. Foto: Torbjørn Leidal

De gamle pengene på vei inn i den nye økonomien

Forrige uke kom pressemeldingen om at Arendals Fossekompani og Ferd skulle gå sammen om et havvindselskap. Det var den endelige bekreftelsen på at det grønne skifte har kommet til de gamle pengene, sa en innringer fra et meglerforetak som ville melde seg på «Den Store Sirkulærkonferansen 2021» som går av stabelen 16.juni kl.09-15.

Fra etableringen av REC i 1996 og frem til i dag har det vært mye grønnvasking og finansiell flørting mellom unge, grønne grundere og i dobbel bemerkelse fossile investorer. Det siste året har det skjedd et kvantesprang.

Da Cnytt.no var på besøk på Herøya i forrige uke i forbindelse med forberedelsene av «Den Store Sirkulærkonferansen 2021», ble vi vist rundt på det tidligere Hydro-anlegget og så blant annet hvor Elkem skal rive gamle bygg og føre opp 65.000 kvadratmeter batterifabrikk.

På Øra utenfor Fredrikstad skal Hydro og et svensk selskap i samarbeide med Batteriretur også bygge batterifabrikk, slik det skal skje i Arendal og Narvik.

Vi laget i våres reportasje litt syd for Arendal der det skal bygges verdens største fabrikk for alternativ til sement og i Bergen har man Bergen Carbon Solutions som har tatt børsen med storm. I Mo I Rane skjer det også mye spennende. Kongsvinger har kjørt prosjekter med Circular Norway og Oslo jobber med planlegging av nytt avfallsinnhentingssystem, biogassplan og planer for energigjenvinning. Det forrige systemet har gått ut på dato, men bidro til tittel som verdens miljøhovedstad for et par år siden.

Over natten er Norge i ferd med å bli en grønn industrinasjon. Vi fikk dette svaret fra en av landets investor-kjemper da vi ba om intervju denne uken: «Vi har ambisjoner om å bidra mer til sirkulær økonomi, men vi vil vente med å gi intervjuer om tema til vi har konkretisert våre initiativ».  Slike «initiativ» er det svært mange av i norske investerings- og industrivirksomheter nå.

Stikkord for denne eksplosive omleggingen av norsk verdiskapning er prosessindustri og rammevilkår.

I svært mange år har norsk industriproduksjon vært synonymt med høyt lønns- og skattenivå. Det var mer lønnsomt å produsere i utlandet. Den nye, grønne industrien bruker roboter og automatisering. Behovet for dyr arbeidskraft er med andre ord mindre.

Kombinert med generøse støtteordninger og bidrag fra myndigheter som svetter olje og gass på ryggen over forpliktelser i Paris-avtalen og hva de opplever som en endeløs rekke direktiver fra EU, bidrar nå myndighetene i større grad til å gjøre det lønnsomt å investere i Norge.

Derfor er ser vi nå at det grønne skifte har nådd de gamle pengene som nå jobber på spreng for å omsette gårsdagens fortjeneste i  morgendagens industrieventyr. Og derfor ser vi også at «Den Store Sirkulærkonferansen 2021» er i ferd med å nå inn i finanshusene. Vi kan love deg god avkastning på tiden du bruker på konferansen. Du kan melde deg på her

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no

Bygg med nye tanker og gamle deler

OLE MØYSTAD, NTNU
Jørgen Skatland, Urban Trigger Agency
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere