Nyheter Byggebransjen
May Bente Hiim Sindre (Vegvesenet), Kent-Johnny Rodegård (Brødrene Rodegård) og Ronny Abelsen (IMIS). Foto: Statens vegvesen

Flytter gammel bru over 100 kilometer

Utbygging av veinettet i Sandvika i Bærum gjør at flere bruer må rives. Én av dem får nå leve videre på Nesbyen, på den andre siden av Viken.

Brua, som tidligere sto midt i Sandvika, skal etter planen settes opp over elven Rukkedøla i Nesbyen der bedriften Brødrene Rodegård AS bygger vei fra fylkesvei 2910 til et steinbrudd som brødrene har i Rukkedalen.

– Jeg visste at det skulle rives en god del bruer i Sandvika, i forbindelse med E16-prosjektet. Jeg tok derfor kontakt for å høre om det var en bru som egnet seg for gjenbruk, forteller Kent-Johnny Rodegård i Brødrene Rodegård AS i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Veiutbygging bør også få en klimagassramme

Prøvde tidligere på Finn.no

Det skjer en stor omlegging av veinettet i kystbyen i Bærum, og utbyggingen av ny E16 fra Sandvika til Wøyen og ombygging og sluttføring av lokalveiene i Sandvika gjør at Implenia og Isachsen (IMIS) skal rive fem bruer. Fire var allerede revet da Rodegård tok kontakt.

– Bærekraft er integrert i alt arbeidet vi gjør, men gjenbruk av bruer har vi liten erfaring med fra tidligere. Vi prøvde oss for noen år siden, på et tidligere prosjekt, å legge ut en lignende betongbru på Finn.no. Det var noe interesse fra privatpersoner, men ingen hadde nok gjennomføringsevne til å realisere et slik prosjekt. Det er gledelig at vi nå har funnet en entreprenør som kan bruke de gamle bruelementer på en miljøvennlig måte, sier prosjektleder Ronny Abelsen i IMIS.

Den drøyt 200 tonns brua ble delt opp i flere segmenter, og vil nå brukt om igjen, drøyt 150 kilomer inn i landet.

LES OGSÅ: Ramirent har redusert 40 tonn med avfall fra byggeplass

Bruelementene er klare for transport til Nesbyen. Foto: IMIS

Så god som ny

Rodegård forteller at elementene de fikk var så godt som nye. Han mener det er et større potensiale for å tenke gjenbruk i anleggsbransjen, enn det som er vanlig i dag.

– Det er en vinn-vinn-situasjon, slik jeg ser det. Jeg har alltid vært opptatt av gjenbruk, det er både mer miljøvennlig og kostnadsreduserende å velge gjenbruk. Jeg tror veldig mye materialer og utstyr fra bygge- og anleggsbransjen kan brukes på nytt. Det sløses for mye i anleggsbransjen i Norge, sier Kent-Johnny Rodegård.

Ronny Abelsen forteller at økt gjenbruk av materialer og utvikling av nye bærekraftige forretningsmodeller, er ett av hovedmålene for Implenia og Isachsen anlegg fremover.

– Derfor håper jeg vi vil kunne se mange slike eksempler de neste årene. Dette viser at det er mulig, og i mange tilfeller lønnsomt med gjenbruk, sier Abelsen.

LES OGSÅ: Tredobling av antall svanemerkede bygg i Norden

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.