Nyheter EU
Frans Timmermans, the Commission’s executive vice-president in charge of the European Green Deal. [European Union, 2020. Source: EC – Audiovisual Service]

EU setter agendaen for den blå økonomien

Havenergi kan generere en fjerdedel av EUs elektrisitet i 2050, mener EU-kommisjonen.

17. mai presenterte EU-kommisjonen nye retningslinjer for næringer og sektorer knyttet til hav og kyst. Det de omtaler som den bærekraftige og blå økonomien vil være avgjørende for å komme i mål med EUs grønne giv.

– Sunne hav er en forutsetning for en blomstrende blå økonomi. Forurensning, overfiske og ødeleggelse av habitater, kombinert med virkningene av klimakrisen, truer alt det rike marine biologiske mangfoldet som den blå økonomien er avhengig av. Vi må endre tak og utvikle en bærekraftig blå økonomi der miljøvern og økonomiske aktiviteter går hånd i hånd, sa visepresident av Europakommisjonen Frans Timmermans under lanseringen.

LES OGSÅ: EUs karbontoll bekymrer industrien – reiser spørsmålet i Stortinget

Ny agenda for bærekraftige hav

Den blå økonomien, som blant annet omfatter fiskeri, havbruk, kystturisme, sjøtransport, havneaktiviteter og skipsbygging. Disse sektorene vil måtte redusere miljø- og klimapåvirkningene sine, etter kommisjonens agenda:

  • Oppnå målene for klimanøytralitet og null forurensning, særlig ved å utvikle fornybar offshoreenergi, ved å dekarbonisere sjøtransport og ved å gjøre havner grønnere .
  • Et skifte til en sirkulær økonomi og redusert forurensning, blant annet gjennom fornyede standarder for utforming av fiskeutstyr, for resirkulering av skip og for avvikling av offshore-plattformer og tiltak for å redusere forurensning av plast og mikroplast.
  • Bevaring av biologisk mangfold og investeringer i naturen
  • Støtte klimatilpasning og kystmotstand
  • Sikre bærekraftig matproduksjon
  • Forbedre håndtering av plass til sjøs

Ifølge kommisjonen vil en bærekraftig energimiks fra havet, som inkluderer flytende vind-, varme-, bølge- og tidevannsenergi generere en fjerdedel av EUs elektrisitet i 2050.

Havner er avgjørende for tilkoblingen og økonomien i Europas regioner og land og kan brukes som energiknuter, skriver EU-kommisjonen. 

LES OGSÅ: Om knappe ni år vil 40 prosent av EUs energi komme fra fornybare kilder

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.