Nyheter Byggebransjen
Tonje Paus og Bobby Petersen bruker leire fra byggeplasser i keramikk. Foto: privat

Tar resirkulering av leire i egne hender

Mengden overskuddsmasse fra samferdselsprosjekter i Norge alene kan være rundt 12 millioner tonn masse. Selskapet Osloleire gjør avfallet om til ressurser.

I forbindelse med utbyggingsprosjekter i Oslo, graves det ut store mengder blåleire som i hovedsak blir håndtert som avfall og fraktet til store deponier i innlandet, der den blir liggende.

Multiconsult opplyser at beregninger viser at mengden overskuddsmasse fra samferdselsprosjekter i Norge alene kan være rundt 12 millioner tonn masse.

– I forhold til de enorme mengdene overskuddsmasser i anleggssektoren, er eksemplet med Osloleire en dråpe i havet. Men 2-3 tonn avfall som blir brukt til noe fornuftig er et godt eksempel på at alle monner drar, sier miljørådgiver Eirik Rudi Wærner i Multiconsult i en pressemelding.

LES OGSÅ: Oslo vil lage konkurransegrunnlag for gjenbruk av grus og asfalt

Bruker avfall i kopper og kar

Multiconsult har nemlig startet et samarbeid med selskapet Osloleire, de jobber nå med å oppsirkulere leiren.

– Vi ønsker å vise frem denne naturressursen som byen vår er bygget på ved å bearbeide den og lage bruksobjekter av den som byens befolkning kan ha glede av. På den måten blir leira en del av et kretsløp som kanskje ender opp ved noens frokostbord, i stedet for i en grøft, sier Tonje Paus, keramiker for Osloleire i en pressemelding.

LES OGSÅ: Skal løse et verdensproblem: Utnyttelse av brøytesnø

– Et lite «lyspunkt» i veien mot en sirkulær økonomi

Osloleire består av duoen Bobby Petersen og Tonje Paus som sammen bearbeider og renser leira før den omskapes til bruksobjekter på deres verksted på Tøyen i Oslo.

– Samarbeidet er derfor et godt eksempel på hvordan noens avfall er andres ressurs. Dette er vinn-vinn for alle og et lite «lyspunkt» i veien mot en sirkulær økonomi. I tillegg er det flott å kunne støtte lokale kunstnere – kunstnere som praktisk talt har tatt saken i egne hender for å oppsirkulere leire fra utbyggingsprosjekter, der leiren i hovedsak blir håndtert som avfall, sier Grete Olaussen, seksjonsleder for GeoLab i Multiconsult.

LES OGSÅ: Bane NOR: – Vi har alltid drevet sirkulært

Gjør jobben lettere

Ukentlig har Osloleire hentet ut blåleire, noe som har gjort jobben mye lettere.

– Å få tillatelse til å hente leire direkte fra byggeplasser er både vanskelig og ofte kronglete, så vi setter stor pris på samarbeidet med Multiconsult. På denne måten reduserer Multiconsult sitt avfall, i tillegg til at det effektiviserer vår produksjon enormt, sier Tonje Paus.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.