Nyheter Byggebransjen
Tonje Paus og Bobby Petersen bruker leire fra byggeplasser i keramikk. Foto: privat

Tar resirkulering av leire i egne hender

Mengden overskuddsmasse fra samferdselsprosjekter i Norge alene kan være rundt 12 millioner tonn masse. Selskapet Osloleire gjør avfallet om til ressurser.

I forbindelse med utbyggingsprosjekter i Oslo, graves det ut store mengder blåleire som i hovedsak blir håndtert som avfall og fraktet til store deponier i innlandet, der den blir liggende.

Multiconsult opplyser at beregninger viser at mengden overskuddsmasse fra samferdselsprosjekter i Norge alene kan være rundt 12 millioner tonn masse.

– I forhold til de enorme mengdene overskuddsmasser i anleggssektoren, er eksemplet med Osloleire en dråpe i havet. Men 2-3 tonn avfall som blir brukt til noe fornuftig er et godt eksempel på at alle monner drar, sier miljørådgiver Eirik Rudi Wærner i Multiconsult i en pressemelding.

LES OGSÅ: Oslo vil lage konkurransegrunnlag for gjenbruk av grus og asfalt

Bruker avfall i kopper og kar

Multiconsult har nemlig startet et samarbeid med selskapet Osloleire, de jobber nå med å oppsirkulere leiren.

– Vi ønsker å vise frem denne naturressursen som byen vår er bygget på ved å bearbeide den og lage bruksobjekter av den som byens befolkning kan ha glede av. På den måten blir leira en del av et kretsløp som kanskje ender opp ved noens frokostbord, i stedet for i en grøft, sier Tonje Paus, keramiker for Osloleire i en pressemelding.

LES OGSÅ: Skal løse et verdensproblem: Utnyttelse av brøytesnø

– Et lite «lyspunkt» i veien mot en sirkulær økonomi

Osloleire består av duoen Bobby Petersen og Tonje Paus som sammen bearbeider og renser leira før den omskapes til bruksobjekter på deres verksted på Tøyen i Oslo.

– Samarbeidet er derfor et godt eksempel på hvordan noens avfall er andres ressurs. Dette er vinn-vinn for alle og et lite «lyspunkt» i veien mot en sirkulær økonomi. I tillegg er det flott å kunne støtte lokale kunstnere – kunstnere som praktisk talt har tatt saken i egne hender for å oppsirkulere leire fra utbyggingsprosjekter, der leiren i hovedsak blir håndtert som avfall, sier Grete Olaussen, seksjonsleder for GeoLab i Multiconsult.

LES OGSÅ: Bane NOR: – Vi har alltid drevet sirkulært

Gjør jobben lettere

Ukentlig har Osloleire hentet ut blåleire, noe som har gjort jobben mye lettere.

– Å få tillatelse til å hente leire direkte fra byggeplasser er både vanskelig og ofte kronglete, så vi setter stor pris på samarbeidet med Multiconsult. På denne måten reduserer Multiconsult sitt avfall, i tillegg til at det effektiviserer vår produksjon enormt, sier Tonje Paus.

Relaterte saker
Relaterte artikler fra Small Step Media nettverket
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere