Annonse
Nyheter
EU
11 EU-land vil ha slutt på EU-støtte til infrastruktur som holder liv i fossile energikilder. Foto: EU

11 EU-land vil forby grensekryssende  fossilinfrastruktur

Landene omtaler EUs revisjon av E-Ten som lakmustest.

I alt 11 EU-land har signert deklarasjonen til EU om å stoppe å støtte fossile energikilder med midler gjennom den trans-europeiske energiinfrastruktur-reguleringen (TEN-E). Denne er under revisjon og omtales av de 11 landene som en lakmustest for EUs forpliktelse om å bli karbonnøytrale.

EU la i desember 2020 fram en oppdatering av TEN-E, hvor det defineres hvilke energiprosjekter på tvers av grensene som kvalifiserer til EU-støtte. I forslaget er infrastruktur som er dedikert til olje og gass ekskludert. TEN-E blir nå gjennomgått av EU-parlamentet og EUs medlemsland, skriver nettstedet Euraktiv.

Østerrike, Belgia, Tyskland, Danmark, Estonia, Irland, Luxemburg, Latvia, Nederland, Spania og Sverige har alle signert oppropet. De 11 landene legger trykk på arbeidet med å avkarbonisere energisystemen vil ha for å nå EUs 2030- og 2050-mål.

– Fossilt er ikke fremtiden

Skal EU klare å redusere utslippene med 55 prosent innen 2030 og nå nullutslipp i 2050 må fossile energikilder spille en langt mindre rolle.

De 11 landene mener at TEN-E-reguleringen må ekskludere å støtte infrastruktur som vil binde Europa til energikilder som bidrar til karbonutslipp, slik som gassnett.

– Luxemburg er stolte av å være en del av denne deklarasjonen, sammen med Danmark og ni andre medlemsland som deler synet på at fossile energikilder ikke er en del av fremtiden vår, skriver  Luxemburgs energiminister Claude Turmes på Twitter.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no

Bygg med nye tanker og gamle deler

OLE MØYSTAD, NTNU
Jørgen Skatland, Urban Trigger Agency
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere