Nyheter
En innføring av en panteordning vil være komplisert. Og en slik ordning ville også føre til at alle produkter som inngår i ordningen ville bli dyrere, mener Statssekretær Maren Hersleth Holsen (V). Foto: Bjørn H. Stuedal

KLD: Ingen planer om panteordning på datamaskiner

En innføring av en panteordning vil være komplisert. Og en slik ordning ville også føre til at alle produkter som inngår i ordningen ville bli dyrere, mener statssekretær Maren Hersleth Holsen (V).

Under ukens sending av Helpdesk var det data og ombruk som var temaet. Et av spørsmålene som ble reist av ansvarlig redaktør Torbjørn Leidal var mulighetene for en panteordning på datamaskiner, for å få sluttbrukere til å bli flinkere på ombruk.

SE OGSÅ: HELPDESK: Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr

Har ingen planer om panteordning

Statssekretær Maren Hersleth Holsen (V) forteller til Cnytt.no at hun mener nordmenn helt klart må bli flinkere på å levere inn elektronikk.

– Jeg blir alltid overrasket når jeg hører tall på hvor mange elektroniske duppeditter vi nordmenn har liggende hjemme i en skuff og vi er nødt til å bli flinkere til å levere disse inn, sier hun.

Hun poengterer at det er gratis å levere inn EE-avfall og at en innføring av en panteordning vil være komplisert.

– En slik ordning ville også føre til at alle produkter som inngår i ordningen ville bli dyrere, og vi har ikke planer om slik ordning, sier Hersleth Holsen.

SE OGSÅ: HELPDESK: Bygg og anleggsbransjen under lupen

Arbeiderpartiet positive til pant

Ruth Grung (AP), Energi- og miljøkomiteen. Foto: Ludvig Gundersen

Under sendingen av Helpdesk ga Arbeiderpartiets Ruth Grung et annet svar. Hun opplyste at mellom fire og ti tusen tonn med EE-avfall kommer på avveie i Norge, og at store deler ble omsatt i andre deler av verden.

Ifølge henne er det viktigste at forbrukerne har kunnskap om at EE-avfall faktisk har en verdi og ikke bare er søppel.

– Forbrukerinformasjonen og produsentansvaret er viktig, så kan det godt hende at den panteordningen også gjør at du får den motivasjonen opp, sa Grung.

LES OGSÅ: Vil ha bort merverdiavgiften på ombruk av elektronikk

Skal tydeliggjøre hvilke plikter og ansvar som ligger i forskriften

Til spørsmål om hva Hersleth Holsen selv mener er de viktigste tiltakene myndighetene kan gjøre for å få mer sirkulære verdikjeder for elektronikk, svarer hun:

– Vi har lenge vært bekymret for tyveri av innlevert EE-avfall, og hvilke konsekvenser dette kan ha for både mennesker og miljø. Derfor har vi på høring nå et forslag til endringer i forskriften om EE-avfall, for å tydeliggjøre hvilke plikter og ansvar som ligger i forskriften.

Hersleth Holsen opplyser at departementet også holder også på med en gjennomgang av produsentansvaret for å sørge for at ordningene fungerer bedre og i større grad bidrar til en mer sirkulær økonomi.

LES OGSÅ: Etterlyser fagbrev for rivepersonell

Relaterte saker
Relaterte artikler fra Small Step Media nettverket
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere