Nyheter
Bjorn K. Haugland, CEO, Skift – Næringslivets klimaledere. Foto: Mathias Juell Johnsen, Skift. 

Oppfordrer til globalt opprop mot utslipp

Med oppropet Call on carbon ønsker de nordiske klimanettverkene å legge press på nasjonale myndigheter over hele verden.

Skift – Næringslivets klimaledere, lanserte i januar en kampanje i Norge og ba bedriftsledere om å støtte en økt pris på karbonutslipp i Norge, som foreslått av den norske regjeringen.

Nå tar de oppropet et skritt videre, og i samarbeid med klimanettverkene Climate Leadership Coalition i Finland og Haga Initiative i Sverige henvender de seg til næringslivet i resten av verden for å gjøre det samme, med oppropet Call on carbon.

– Prising av utslipp er noe en har snakket om de siste 25 årene, og med det som skjer i USA i dag med klimatoppmøtet, EUs green deal og Kinas ambisjoner om å bli klimanøytrale til 2060, ser vi at tiden er inne for et globalt opprop for kutt av utslipp, forteller Bjørn K. Haugland i Skift.

LES OGSÅ: – Norden kan lede vei for en global karbonpris

Skal legge press på nasjonale myndigheter

Oppropet har i skrivende stund 104 signaturer fra blant annet direktører og politikere fra hele verden. De som har signert ber sine respektive regjeringer om å:

  1. Støtte opp om alle netto null-visjoner med effektiv karbonprising.
  2. La disse karbonprisene være tilpasset behovet for investeringer, og på den måten skape forutsigbare rammer for investorer.
  3. Ferdigstille reglene for internasjonale markedsmekanismer under artikkel seks i Parisavtalen.

Verden ser til Norden

Haugland påstår at det er bred enighet blant økonomer verden over om at riktig prising av karbonutslipp er det virkemiddelet som er mest effektivt for å stimulere til en grønn omstilling på tvers av alle sektorer.

– Det tilrettelegger for grønne investeringer i en helt annen liga enn i dag, sier Haugland.

At Skift har gått sammen om oppropet med Svenske og Finske aktører tilsier som sagt ikke at dette bare er et opprop for nordiske bedrifter, men Haugland legger til at man ikke skal undervurdere effekten av at det er nordiske organisasjoner som kommer med oppfordringen.

– Vi er opptatt av å bruke det lederskapet vi har i Norden, det er noe man ikke skal undervurdere. Hele verden ser til Norden når det gjelder bærekraft og organiseringen av samfunnet, understreker Haugland.

Han legger til at oppropet skal kjøres hardt mot dagens klimamøte i USA og frem mot FNs klimatoppmøte i november i år.

LES OGSÅ: Lanserer ti bud for et mer sirkulært næringsliv

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.