Nyheter
Mairead McGuinness. Foto: European Union, 2021 Source: EC – Audiovisual Service

EU har kommet ut med de første kriteriene til taksonomien

Dekker 40 prosent av børsnoterte selskaper, i sektorer som er ansvarlige for nesten 80 prosent av direkte klimagassutslipp i Europa.

Onsdag 21. april presenterte EU-kommisjonen en serie med implementeringsregler under EUs bærekraftige finansieringstaksonomi. Disse beskriver kriterier selskaper må overholde for å kunne oppnå et grønt investeringsmerke i Europa.

Den første delen av den nye «handlingspakken», den såkalte EU Taxonomy Climate Delegated Act har som mål å støtte bærekraftige investeringer ved å gjøre det tydeligere hvilke økonomiske aktiviteter som mest bidrar til å oppfylle EUs miljømål.

LES OGSÅ: EU kutter CO2-utslipp med 55 prosent

Dekker 80 prosent av utslippene i EU

De nye reglene dekker 13 sektorer, inkludert fornybar energi, transport, skogbruk, industri, bygg og forsikring, som ifølge EU tilsvarer 40 prosent av børsnoterte selskaper, i sektorer som er ansvarlige for nesten 80 prosent av direkte klimagassutslipp i Europa.

Det finansielle systemet spiller en avgjørende rolle i leveransen av EUs Green Deal, og det kreves betydelige investeringer for å gjøre økonomien vår grønnere. Vi trenger at alle selskaper spiller sin rolle, både de som allerede er avanserte i å gjøre virksomheten grønnere og de som trenger å gjøre mer for å oppnå bærekraft. Dagens nye regler er en game changer innen økonomi. Vi trapper opp vår bærekraftige finansambisjon for å gjøre Europa til det første klimanøytrale kontinentet innen 2050. Nå er det på tide å sette ord i verk og investere på en bærekraftig måte, sa Mairead McGuinness, kommisjonær med ansvar for finansielle tjenester.

LES OGSÅ: Tar i et krafttak for et grønt og digitalt skifte i Europa

Nytt rapporteringsverktøy

I tillegg fremmet kommisjonen et forslag til et direktiv om rapportering om bærekraftig virksomhet (CSRD), som skal gjøre bærekraftsrapportering fra selskaper mer konsistent. Slik skal de sikre at selskaper rapporterer pålitelig og sammenlignbar informasjon om bærekraft som trengs av investorer og andre interessenter.

Direktivet vil fornye og styrke de eksisterende reglene i direktivet for ikke-finansiell rapportering (NFRD) og vil utvide EUs krav til bærekraftsrapportering til alle store selskaper og alle børsnoterte selskaper.

Dette betyr at nesten 50.000 selskaper i EU nå må følge detaljerte EU-standarder for bærekraftsrapportering, en økning fra de 11.000 selskapene som er underlagt eksisterende krav.

Kommisjonen foreslår også utvikling av standarder for store selskaper og separate, forholdsmessige standarder for små og mellomstore selskaper, såkalte SMBer, som ikke-børsnoterte SMB-er kan bruke frivillig.

LES OGSÅ: Oppfordrer EU til å ta drastiske grep mot marin forsøpling

Setter krav til finansielle rådgivere

Kommisjonen fremmet onsdag også seks endringer til handlingspakken. Disse setter blant annet krav til at finansielle rådgivere må diskutere klientenes preferanser når det kommer til bærekraft når de vurederer klientenes investeringsevne. Videre vil produsenter av finansielle produkter og finansielle rådgivere måtte ta bærekraft i betraktning når de designer produktene sine.

LES OGSÅ: 37 prosent av EUs investeringsprogram til bærekraft

Vil bli vedtatt i mai

EU Taxonomy Climate Delegated Act vil bli formelt vedtatt i slutten av mai, deretter vil den bli gransket av Europaparlamentet og Europarådet i mellom fire og seks måneder. Det samme gjelder de seks endringene til handlingspakken, som vil ha en behandlingstid på mellom tre til seks måneder, og er forventet å tre i kraft fra oktober 2022.

Når det gjelder CSRD-forslaget, vil kommisjonen delta i diskusjoner med Europaparlamentet og Rådet, og de seks  endringene

LES OGSÅ: Grønt lys for forhandlingene om EUs miljøhandlingsprogram

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.