Nyheter
Norsk Hydros anlegg i Holmestrand. Foto: Norsk Hydro

Nybø mener styret i Hydro har ansvaret for valsesalget – for enkelt svarer Arbeiderpartiet

Norsk Hydros valseverk på Karmøy og i Holmestrand blant deler som er solgt til amerikansk oppkjøpsfond. – Dette salget reduserer fellesskapets enendeler i den grønne industrien

I en børsmelding fredag morgen ble det kjent at Norsk Hydro selger valseverkene sine for 14,2 miliarder kroner.

– Det er styret som har ansvaret for å forvalte selskapet, sier næringsministeren som representerer største eierposten i selskapet, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB. Hun sier at hun respekterer rollefordelingen mellom eier og styret.

Den norske stat eier direkte 34,3 prosent i Hydro, i tillegg eier Oljefondet 5,3 prosent.

– Det blir for enkelt å svare som næringsministeren gjør, sier Aasen-Svensrud til Cnytt.no og fortsetter: – Nybøs svar er et ikke-svar. Hun tar ikke utfordringen. Hun hopper litt for enkelt bukk over Norges målsettinger om sirkulærøkonomi.

– God løsning

Kjøperen er amerikanske KPS Capital Partners. I alt selger Hydro sju valseanlegg internasjonalt. To av disse er i Norge og organiserer 650 av de i alt 5.000 ansatte som nå får nye arbeidsgivere.

Ifølge E24 stod valsevirksomheten for 17 prosent av Hydros omsetning i 2020, noe som tilsvarer 24 milliarder kroner.

– Dette er en god løsning, både for Hydro og for de ansatte i Rolling, som vil fortsette arbeidet og vokse videre i et nytt, rendyrket nedstrømselskap, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim til E24.

Så sent som for tre dager siden stilte stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap) spørsmål til næringsminister Nybø om hvordan statsråden ville bidra til økt lønnsomhet i valseverkene.

– Ved verket brukes ren kraft til å resirkulere alle drikkeboksene som pantes i Norge. Verket utgjør derfor en sentral del av den norske satsingen på sirkulær økonomi. Etterspørselen etter resirkulerte materialer er imidlertid fortsatt for lav, blant annet som følge av manglende krav, skriver representanten i begrunnelsen for sitt spørsmål.

Hun viser til Norsk Hydros høringsuttalelse i anledning regjeringens strategi for sirkulærøkonomi.

Høringsuttalelsen kan du lese her.

Etterlyser retningslinjer

I denne uttalelsen peker Hydro nettopp på at sekundær aluminium utgjør rundt 20 prosent av etterspørselen i markedet. Samtidig er 75 prosent av alt aluminium som noensinne er produsert fortsatt i bruk. Hydro skriver videre at det er ventet at etterspørselen etter aluminium vil stige med 40 prosent frem mot 2050.

Maria Aasen-Svensrud Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

I høringsuttalelsen etterlyser Hydro en kommunisering ut til forbrukerne anerkjente  sertifisering- og merkeordninger.

– Et annet viktig tiltak vil være å stille obligatoriske minimumskrav til bærekraftighet i offentlige anskaffelser, skriver bærekraftsdirektør Bjørn Kjetil Mauritzen i Norsk Hydro i uttalelsen. Han peker på at minimum resirkulert innhold i seg selv ikke er nok for den sirkulære økonomien, men fotavtrykk er også blant ting som må vurderes.

– For å etablere et velfungerende marked for sekundære råvarer i Europa, må det gis tydelige definisjoner av hva det er og hvordan det skal håndteres, heter det videre.

Stortingsrepresentanten fra Vestfold peker på at Nybø sier hun er opptatt av både arbeidsplasser og næringen, men til det opplever Aasen-Svensrud svarene til å være for passive.

– Dette salget reduserer fellesskapets eiendeler i den grønne industrien. Da er det skuffende at statsråden kommer med en slik ansvarsfraskrivelse.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere