Nyheter
«Data over mengder og materialstrømmer settes ikke sammen til et oversiktlig bilde på nasjonalt nivå», heter det i Avfall Norges politiske program. Illustrasjonsfoto: BIR/Cecilie Bannow.

Avfallsveksten langt større enn økonomiveksten

Norge genererte 12,2 millioner tonn avfall i 2019. Det er 3 prosent mer enn året før.

Det årlige avfallsregnskapet fra Statistisk sentralbyrå er skuffende lesning for de som er opptatt av at Norge skal innfri FNs bærekraftsmål. I Norges Miljømål 4.3 heter det at «Veksten i mengden avfall skal være vesentlig lavere enn den økonomiske veksten, og ressursene i avfallet utnyttes best mulig gjennom materialgjenvinning og energiutnyttelse».

LES OGSÅ: Bruker 15 millioner på «Finn.no» for brukte byggematerialer

Mindre forbrenning

Fasit for 2019 viser at utviklingen går i feil retning.

I 2019 ble det generert 12,2 millioner tonn avfall, 3 prosent eller 0,4 millioner tonn mer enn i 2018. Samtidig var veksten i bruttonasjonalproduktet på under en prosent i samme år.

LES OGSÅ: Vil vite mer om hva Oslofolk kaster i søpla

Også gjenvinningsgraden faller med to prosentpoeng fra 73 til 71 prosent.

Ifølge SSB ble 41 prosent av avfallet materialgjenvunnet, mens 26 prosent ble sendt til forbrenning, der 21 prosent av totalen ble energigjenvunnet. I alt ble det sendt 3,2 millioner tonn avfall til forbrenning. Av dette går omkring 1,3 millioner tonn til Sverige. Energiutnyttelsesgraden er anslått til 81 prosent.

Deponerer betong

Betong og tegl utgjør fortsatt den klart største avfallsfraksjonen, med 1,4 millioner tonn. Her er også materialgjenvinningsgraden den klart laveste med bare 70.000 tonn. Nesten 900.000 tonn blir deponert.

«Flinkest i klassen er fraksjonene papp/papir og EE-avfall, der henholdsvis 715.000 tonn og 111.000 tonn sendes til materialgjenvinning.

For plast er den totale avfallsmengden 290.000 tonn, der 110.000 tonn sendes til materialgjenvinning og 166.000 tonn til forbrenning.

LES OGSÅ: Har reddet 100.000 tonn med betong fra dynga

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere