Nyheter
Royal isbokser Foto: Diplom-Is

Dropper «Carbon black» – kan resirkulere 130 tonn mer i året

Frem til nå har sort vært en ikke-farge på resirkulerbar plastemballasje. Nå ruller Diplom-Is ut nye sorte isbokser for Royal som kan sorteres og resirkuleres på lik linje med all annet plast.

– Bærekraft er viktig for oss i Diplom-Is. Vi tar vår del av ansvaret og jobber aktivt med å redusere fotavtrykket vårt og utvikle nye produkter som representerer gode miljøvalg i hverdagen, sier Anne Borge Sturød, Markedsdirektør i Diplom-Is i en pressemelding.

Frem til nå har de sorte isboksene fra produktserien Royal inneholdt fargen «Carbon black», et fargestoff som har vært utfordrende for sorteringsmaskiner å sortere. Dette har resultert i at isboksene har gått til produksjon av varme, og ikke nytt plastholdig materiale.

LES OGSÅ: Norge genererte 3 prosent mer avfall i 2019 enn året før

Kan nå resirkuleres

Siden sorteringsproblemtikken ble kjent, har Diplom-Is sammen med emballasjeleverandør jobbet for å løse dette – og svaret ble en ny farge.

– Skulle vi fortsette å produsere Royal i sorte isbokser, måtte vi finne en løsning på sorteringsutfordringen. Gjennom å bytte til fargen «Non carbon black» kan Royal-isboksene fra Diplom-Is sorteres og resirkuleres som vanlig plast, sier Sturød i meldingen.

Etter en rekke tester ved gjenvinningsanleggene IVAR og ROAF i Norge, og Suez Circpac sitt sorteringsanlegg i Tyskland, er de nye Royal-boksene sertifisert for sortering og gjenvinning i både Norge og Europa. I 2021 vil de nye isboksene gradvis erstatte de gamle etter hvert som det går tomt for eksisterende emballasje, og den nye fargen gjør det mulig å resirkulere 130 tonn mer plast i året.

LES OGSÅ: Vil vite mer om hva Oslofolk kaster i søpla

Viktig for å nå EU-mål

Fagansvarlig for materialer og teknologi i Grønt Punkt, Sina Lystvet, mener dette er et viktig bidrag i arbeidet om økt materialgjenvinning i Europa.

– Vi er veldig glade for at en stor aktør som Diplom-Is setter dette på dagsorden. Sort er en farge som kan skape utfordringer. Fargestoffet Carbon Black lar seg ikke lese i flere automatiske sorteringsanlegg. Ved å bytte til en annen farge gjør man enda mer plast tilgjengelig for materialgjenvinning. Skal vi nå EU mål om økt materialgjenvinning av plast, er vi helt avhengig av at aktører som Diplom-Is går foran og viser vei, sier hun

LES OGSÅ: Reparasjonsdirektivet trer snart i kraft: – Dessverre lønner det seg ikke å reparere alt

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere