Nyheter
Andelen tomgods som ble pantet økte fra 1.155.194.971 i 2019 til 1.385.998.444 i 2020. Foto: Katrine Lunke, Apeland

Panterekord i 2020

92 prosent av alle bokser og flasker som ble solgt i fjor ble pantet, det tilsvarer 1,4 milliarder bokser og flasker. Samtidig settes pant på pensum med undervisningsopplegget «Pant for naturen».

– Vi tok imot 20 prosent flere bokser og flasker i 2020 enn i året før. Stengte grenser og utesteder på grunn av pandemien førte til at folk drakk mer hjemme, og kjøpte mindre fra utlandet, noe som økte både volumet og panteandelen, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum i en pressemelding.

Ifølge Infinitum ble 800 millioner bokser og 585 millioner flasker pantet i Norge i fjor, og dermed gikk 11.600 tonn aluminium, 20.800 tonn plastflasker og 1.600 tonn plastsekker til resirkulering. Veksten fra året før var størst for bokser, som det var over 202 millioner flere av i 2020.

LES OGSÅ: Pant på Polet går så det suser

Tidligere fortale direktør informasjon og marked i Infinitum, Randi Haavik Varberg til Cnytt.no at den økte pantegraden skyldes Korona, da stengte grenser har ført til stengte grenser og stengt taxfree. 

– Verdien i panteposen har blitt mye høyere nå som folk bare handler norsk, fortalte hun da.

Får pant på pensum

Pant engasjerer, og Infinitum melder at de, i samarbeid med LOOP og NRK Skole, har laget et undervisningsopplegg om verdien av panting. Undervisningsopplegget heter «Pant for naturen».

– Barn og unge er opptatt av å ta hensyn til klima og miljø. Gjennom å få det inn i skolen kan vi bidra til å skape gode pantevaner tidlig, sier Randi Haavik Varberg, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Emballasjegrundere kutter utslipp med 80 prosent

«Pant for naturen» ble lansert i januar 2021 og er en av NRK Skole og LOOPs nyeste undervisningsfilmer om bærekraftig utvikling. Målet er å gi barn og unge et bevisst forhold til hvor mye ressurser og klimagassutslipp som går med for å lage tingene de bruker og har rundt seg. Fra ting produseres til det blir til avfall.

Undervisningsopplegget er laget for 8.-10.klasse og VG1 og VG2. Det knytter seg til kompetansemål i geografi, naturfag og samfunnsfag.

– Det er helt topp at barn og unge kan lære om pantesystemet tidlig, og det er et spennende og dynamisk undervisningsopplegg som legger opp til kritisk tenkning og nyskaping. Engasjementet rundt særlig plast i havet er stort hos de unge, og det er supert å få det litt mer formelt inn i skolesystemet, sier Varberg i meldingen.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere