Nyheter
Administrerende direktør Arne Mjøs i Itera mener koronapandemien har gitt et det grønne skiftet et push.

– Vi trengte Covid 19

Pandemien har gitt næringslivet en nødvendig dytt i ryggen til å finne klimavennlige løsninger. Det mener toppsjefen i Itera.

Optimismen råder på IKT-Norges anskaffelseskonferanse. Flere av innlederne er opptatt av å få frem at det har skjedd et betydelig skifte mot bærekraft og klimavennlige løsninger. Mens koronapandemien har ført til massepermiteringer, sosial nedstengning, hjemmekontor og isolasjon, så kan det komme noe godt ut i andre enden.

Ga oss et push

‒ Vi trengte Covid19 for å få et push på oss for å gjøre noe. Også på klima. Nå ser næringslivet på bærekraft som business. De er ikke lenger noe blåkorsdrevet. Det siste året har det vært en mobilisering jeg aldri har sett før, sier administrerende direktør Arne Mjøs i Itera.

Mjøs viser til at en hver krise også er en mulighet og at når pandemien traff, så var det nødvendig å løse problemer i fellesskap fordi alle så behovet for at noe måtte gjøres. Med offentlige støtteordninger som satte krav til endring, har innovasjonen økt. Et eksempel er utviklingen av vaksinene som har skjedd på langt kortere tid enn normalt gjennom å ta i bruk ny teknologi.

Han er opptatt av at vi ser bærekraft i det store bildet og ikke stopper ved kommune eller landegrensene. Samtidig er det viktig at offentlige innkjøpere gjør sin del av jobben.

‒ Som leverandør har vi tatt posisjonen som en akselerator for det grønne skiftet. Derimot etterlyser vi at flere kommuner og offentlige organer har en klar bærekraftstrategi i bunn, sier Mjøs.

Under debatten sa lederen for C40-kontoret i Oslo, Gaute Hagerup, at klimaledelse er et topplederansvar og at det er viktig at toppledelsen eier klimaagendaen. Det kan ikke settes bort til et lite forum.

Tidlig dialog

Flere av deltakerne på torsdagens konferanse har vektlagt behovet for kompetanse og samarbeid mellom leverandørene og det offentlige.

‒Vi etterspør at det offentlige blir enda flinkere til å inngå dialog med næringslivet før beslutninger for løsninger blir fattet. Vi erfarer at flere fatter beslutninger om løsninger som ikke er bærekraftige, nettopp fordi dialogen med leverandørene om eksisterende muligheter ikke er blitt initiert, sier Mjøs.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.