Nyheter
Epost
Eposten hoper seg opp i innboksen. På skjermen er det bare et tall, men et annet sted i verden er det datalagring som krever energi og som produserer CO2.

 

Atea-ansatte sletter eposter for å redusere utslipp

Dersom alle nordmenn sletter en til to eposter hver ville like mye strøm blitt spart som det går til å lade opp én million smarttelefoner.

– Vi snakker om å kutte flyreiser, men vi snakker ikke om å redusere utslippene fra digitaliseringen, selv om vi kommer til å digitalisere mer og mer, sier bærekraftsansvarlig Elisabeth Nissen Eide i it-selskapet Atea til Cnytt.no.

Mandag er det den globale rens opp på datmaskin-dagen og Atea har fått med seg flere av sine kunder på å markere dagen også her i Norge. Det handler om bevissthet rundt utslipp knyttet til datalagring. Eller som bærekraftdirektør Mali Hole Skogen i IKT–Norge forklarte for medlemmene i Stortingets energi- og miljøkomite under klimaplanhøringen i begynnelsen av forrige uke:

– Dersom alle franskmenn sletter 50 eposter hver, vil det spare nok strøm til lysshowet på Eifelltårnet i 42 år.

LES OGSÅ: IKT-Norge om klimameldingen: – Det opprører

Tenker ikke over energien

ilbake til Eide og Atea. Hun forteller at to prosent av det globale utslippet kommer fra it-sektoren. Også de har gjort noen utregninger. Som eksempelet nevnt i ingressen over. Et annet eksempel er så enkelt som at dersom vi alle sletter kun 1 epost, ville vi spart oss for utslipp tilsvarende en dieselbil som kjører Norge på langs ti ganger. 

Elisabeth Nissen Eide
Elisabeth Nissen Eide i Atea anslår at rundt 20.000 sletter eposter i dag.

– Vi digitaliserer mer og mer, men tenker ikke over energien som brukes til å behandle dataene. Vi ser ladekabelen til mobilen og strømmen til datamaskinen. Men vi ser ikke energibruket når vi strømmer tv-serier, trykker like på en post eller leser en epost, sier Eide og legger til: – Utslippene fra IT-sektoren vokser raskere enn flyindustrien.

Alle ansatte i Atea må rydde på datamaskinen mandag. Det handler om å slette eposter og dokumenter som ikke lenger er i bruk. Programvare må oppdateres slik at den blir mer energivennlig. Og sørge for at ingenting er dobbeltlagret. Ikke minst må den virtuelle søppelbøtten på datamaskinens skrivebord tømmes.

I tillegg til de ansatte i Atea har it-selskapet også fått med seg flere av sine kunder. Beregner Eide har gjort viser at rundt 20.000 ansatte vil rydde opp i innbokser og på datamaskinene sine i dag.

Så mye gjør lite

Eide peker på at en måte å redusere fotavtrykket på er å heller dele filer på samtaleplattformen man bruker på jobb. For i stedet for å sende dokumentet med epost til kollegene, reduseres antall serverpunkt med heller å dele på Zoom, Teams eller Meet.

– Hvis alle bidrar blir det massiv kollektiv holdning som bidrar til å redusere utslippene våre. Bare det å tømme mappen slettede elementer. Det nytter å gjøre noen små grep. Det handler om bevissthet.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.