Nyheter
Daglig leder i Handelens Miljøfond Rasmus Hansson

Øker bruken av resirkulert plast med 10.000 tonn

Handelens Miljøfond deler ut 105 millioner kroner til tiltak for å redusere plastforsøplingen.

Hver gang det selges en bærepose i plast, drypper det 50 øre inn i Handelens Miljøfond. Etter etableringen i 2017 har fondet vokst til å bli landets største private miljøfond. Årlig deler fondet ut betydelige midler til prosjekter som skal redusere plastforsøpling.

Tidenes største utdeling

Den seneste tildelingsrunden er fondets største. Til sammen 123 prosjekter får dele på de 105 millioner kronene som fondet har delt ut.

LES OGSÅ: 500 søkere konkurrerer om 100 millioner

– Det er gjort for lite for å stoppe de store miljøproblemene plast skaper. Med denne tildelingen vil vi få snøballen til å rulle. Vi vil dytte i gang et marked for resirkulert plast som begynner å vokse av seg selv, så vi bruker stadig mindre ny og stadig mer resirkulert plast, og setter en mye mer bærekraftig normal for hvordan vi bruker plast, sier daglig leder Rasmus Hansson i Handelens Miljøfond.

Tildelingsrunden ble utlyst i september og det kom over 500 søknader. Litt over en femtedel har altså fått tilslag.

De største enkelttildelingene er på fem millioner kroner og går til selskapene Jotron og Oldroyd.

Sporer fiskeredskaper

Sistnevnte har utviklet en teknologi for membraner og sprøytestøpte komponenter som benyttes i tunneler og bygg. Teknologien innebærer utnyttelse av resirkulert plast. I alt 20 millioner kroner er gitt til ulike formål innen resirkuleringsutnyttelse. Samlet er det ventet at tiltakene kan øke bruken a resirkulert plast med 10.000 tonn årlig.

LES OGSÅ: Har delt ut 276 millioner på tre år

Jotron utvikler en radiomerking av martime flytende objekter som skal bidra til å redusere plastforurensningen i havet. Gjennom merkingen kan spore utstyr og last. Det kan blant annet benyttes på fiskeredskaper som utgjør en betydelig forurensningsfaktor.

Innenfor feltet teknologi for renere hav, har Handelens Miljøfond til sammen gitt 18 millioner kroner.

Det største fagfeltet er frivillig rydding og forebyggende tiltak. 64 prosjekter deler på 24,7 millioner kroner. På denne listen finner vi både Hold Norge Rent, Avfall Norge, LOOP og Bellona.

Rydder kysten

I tillegg til den årlige tildelingen av prosjektmidler, har Handelens Miljøfond opprettet et større ryddeprosjekt for Norskekysten. Innen 2024 skal 40 prosent av kysten være ryddet av profesjonelle aktører. Først ut er Vestland, Trøndelag og Nordland som hadde søknadsfrist før jul. Resten av landet vil komme i løpet av året.

LES OGSÅ: Stor interesse for Norgesrydding

– Vi ber ryddeaktører være årvåkne for når vi utlyser midler for å rydde Norges kyst og vassdrag, også gleder vi oss allerede til neste store utlysningsrunde til høsten. Følg med på våre sosiale medier og nettside for oppdateringer, sier Hansson.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.