– Vi kommer fra feilvareavdelingen på NHH
Lars Jacob Tynes Pedersen og Sveinung Jørgensen er førsteamanuenser ved Norges Handelshøyskole (NHH). De har forsket på bærekraftige forretningsmodeller i 15 år, og lanserte før jul podcasten «Bærekraftseventyr med Jørgensen og Pedersen».
De to leder Centre for Sustainable Business ved NHH, et senter der man forsker, underviser og formidler om forretningsmodeller og teknologi som fremmer bærekraftig forretningsdrift.
– Bærekraftsansvarlige i bedrifter var tidligere gjerne en stakkars kommunikasjonsarbeider som satt i et mørkt kott og jobbet med det. Nå er det i styrerommet, og noe bedrifter i større grad er nødt til å integrere i kjernen av sin virksomhet, sier Jørgensen til Cnytt.no.
Senteret samarbeider med selskap som Orkla, Umoe Restaurants og WasteIQ.
For tiden driver senteret tre store forskningsprosjekter: #sustainX, Circular Business Models og Green Consumer Behavior.
– #sustainX har fått 20 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet, der vi blant annet jobber med Orkla for å lage påfyllingsløsninger for såpe, der visjonen er at kundene kan få fylt på produkter i sine egne hjem, sier Jørgensen.
Zero waste
En av studiene til de to går ut på å kartlegge dem som lever en «zero waste-livsstil», og sammenligne med folk som gjerne vil leve grønnere, men ikke helt vet hvor de skal begynne.
– Blant mine studenter i 20-åra har nesten alle jentene gått over til å bruke Tise, Fjong og tilsvarende delingsapper, og får en mye rikere garderobe når de nå ikke eier det som er i skapet. Unge jenter omfavner gladelig den typen forbruk, men hvordan skal man få med andre?, sier Pedersen.
– Sirkulærøkonomi har vært veldig prosess- og produksjonsorientert, ingeniørmat, for at det virkelig skal få gjennomslag må vi forstå kundeadferd mye bedre enn hittil.
De to forskerne har i sju år ledet kurs om bærekraftige forretningsmodeller for masterstudenter ved NHH. Kurset går to ganger i året, med 3-400 deltakere årlig.
– Da vi gikk ut fra NHH som siviløkonomer i 2004 var det ikke et ord i vår utdanning om sirkulærøkonomi, og bærekraft var knapt nevnt. Vi pleier å fleipe med at vi kommer fra feilvareavdelingen på NHH, sier Jørgensen.
LES OGSÅ: Yara: – Vi tror fremtiden er grønn ammoniakk
Ansvarlig og lønnsom
De to ga ut boka «Ansvarlig og lønnsom» i 2013, og «RESTART» i 2017. Sistnevnte er oversatt til engelsk og lastet ned over en halv million ganger.
Jørgensen og Pedersen er medeiere i bedriften Nordic Circles, som for tiden har pilotprosjekt på å gjenbruke stål fra oljeinstallasjoner og skip i nye bygg.
– Vi er gift med to forskjellige kvinner, men gjør ellers alt sammen, underviser, forsker, holder foredrag og lager podcast, sier Jørgensen.
LES OGSÅ: Nå skal datasentrene bli klimanøytrale
Podcast om bærekraft
Podcasten har hatt 12 episoder siden oppstarten før jul, og 3000 nedlastinger til nå. Temaene er sirkulærøkonomi og bærekraft.
– Forelesere har tatt kontakt og spurt om det er greit at de setter podcasten opp som pensum til sine kurs til studenter, sier Jørgensen.
– Ambisjonen med podcasten er å ha det gøy, stort sett. Vi har en rolle som forskere, formidlere og forelesere, vi sitter i styret til virksomheter, er rådgivere for virksomheter. Ofte ser vi at våre korte videoer og podcaster er nyttige for studenter og samarbeidspartnere, og ålreit for å spre informasjon om tema som hvordan lykkes med det grønne skiftet, hvordan lykkes med sirkulærøkonomi, og formidling rundt krevende bedriftsøkonomiske spørsmål. Derfor fikk vi lyst til å gønne på med podcasten og se om det skaper noen ringer i vannet, sier Pedersen.
LES OGSÅ: Rødt vil ha dobling av reklamasjonsfristen på varer
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!