Nyheter
Alexander Christiansen, leder strategi og forretningsutvikling i den norske organisasjonen Circular Norway. Foto: Circular Norway

– Forunderlig at ingen partier har tatt eierskap til sirkulærøkonomien

Årets Gap-rapport viser et enormt potensial for utslippskutt. Alexander Christiansen i Circular Norway mener det er viktig at norske aktører og politikere ser de samme mulighetene. 

Siden 2018 har organisasjonen Circular Economy årlig lansert The Circularity Gap Report, som setter grunntallet for verdensøkonomiens sirkularitet – altså hvor stor andel av råmaterialene vi henter ut fra jorden som brukes om igjen i økonomien.  

I år ble det ikke presentert noe nytt tall, på grunn av manglende tilgjengelig data. Men, rapporten var heller ikke uten nyheter. 

Den fastholder at sirkulærøkonomien kan bidra til at verdens nasjoner kan nå togradersmålet satt i Parisavtalen.  

– Det er veldig bra at 2021- rapporten løfter det store potensialet som ligger i sirkulærøkonomien.  Sirkulærøkonomien kan bidra til å løse klimautfordringene, og årets rapport viser at om vi blir mer sirkulære kan vi nå togradersmålet, sier Alexander Christiansen, leder for strategi og forretningsutvikling i den norske organisasjonen Circular Norway.

LES OGSÅ: Framtidslaben i Ålesund: – Vil gå fra ord til handling

Christiansen mener rapporten gir håp. De konkrete strategiene som presenteres gir beslutningstakerne et kunnskapsgrunnlag for å utforme en sirkulær politikk og viser hvordan de kan løse klimakrisen.

– Det er viktig også å peke på kutt i forbruk av råmaterialer, og ikke bare legge vekt på energieffektivisering. For mye av løsningen ligger i ressursforbruket vårt, mener han.

Ifølge årets Gap-rapport står materialforbruket vårt for størstedelen av de globale klimagassutslippene, og bygg, transport og ernæring omtales som klimaverstingene.

– Det kommer ikke som noe sjokk i det hele tatt. I rapporten fra FNs Internasjonale Ressurspanel som ble publisert rett før jul, pekte de også på det enorme klimakuttpotensialet som ligger i bygg og transportsektoren. Dette potensialet gjelder også for Norge, slik vi så i Circularity Gap Report Norway.

Har troen på Norge  

Christiansen forteller at norske aktører har vært klar over det enorme ressursforbruket lenge og at man har vært opptatt av å finne løsninger, og at flere ser gode sirkulære løsninger.

Han erkjenner likevel at skift mot sirkulærøkonomi vil være krevende.

– Byggebransjen, blant annet, jobber med mange innovative løsninger og det gjøres veldig mye hos alt fra arkitekter, utbyggere og entreprenører, men det blir ingen lett overgang og det er mange barrierer. Men, i Norge har vi også mye god erfaring med blant annet fornybar energi, trepartssamarbeid og her har vi kommet langt selv om sirkulærindeksen for Norge er lav. Vi er også fremoverlente i deler av økonomien, som ved gjenbruk av plastflasker, og vi evner å ta i bruk ny teknologi og løsninger. Så det er mange forutsetninger som ligger til rette, mener Christiansen.

LES OGSÅ: Lager proteinpulver av kyllingskrotter: – Et skoleeksempel på sirkulærøkonomi

Han legger til at det er viktig at flere aktører i hele verdikjeden ser mulighetene for sirkulærøkonomi. Sirkulærøkonomien må ikke bli en «end of pipe solution» – altså løsninger som håndterer utslipp rett før det slippes ut i atmosfæren.

Savner politisk tilslutning  

Man må heller evne å se nye forretningsløsninger som kutter utslippene tidligere i design og produksjonsfasen. Ifølge Christiansen ligger det nemlig enorme muligheter i sirkulærøkonomien for norsk næringsliv.

– Det som er litt forunderlig, er at ingen av de norske partiene har tatt eierskap til sirkulærøkonomien enda. Dette er som min bestemor ville sagt «sunn fornuft». Når man ser på innholdet i begrepet er dette noe de fleste partier kan være enige i, noe man virkelig kan forenes om, sier han.

LES OGSÅ: Yara: – Bør heller fokusere på å aldri skape CO₂-en i utgangspunktet

Christiansen savner også en mer helhetlig tankegang hos politikerne.

– Sirkulærøkonomi var nevnt flere ganger i klimastrategien, men det burde henge bedre sammen. Om man legger begrensinger for hvordan man skal redusere CO₂ og bare fokuserer på energieffektivisering, da åpner man ikke for hele løsningsrommet.

Han håper at klimaperspektivet også kommer inn i den norske strategien for sirkulærøkonomi, som kommer i år.

– Det er også i tråd med den norske Gap-rapporten.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.