Nyheter
Nils Aulie, Supply Chain Manager i Norgips, Josefine Smith Brekke, Head of operations and marketing og Jørgen Fredriksen, Chief Design Officer. Foto: Ida Hatlebrekke

Vant konkurranse for gjenbrukbar byggemballasje

Emballasjeutfordren Looping får 300.000 kroner av Bærum kommune for å utvikle en protype av forslag til gjenbrukbar emballasje til gips og bygningsplater.

En stor del av avfall fra byggeplasser kommer fra emballasje som brukes for å beskytte materialer og produkter. For å kutte ned på avfall og klimagassutslipp som kommer fra byggeprosjekter utfordret Bærum kommune markedet til å finne nye løsninger for å redusere avfallet gjennom en plan- og designkonkurranse.

LES OGSÅ: Delte ut 1,6 millioner i Returkartonglotteriet

Det var tøff konkurranse med deltagere som Sweco, Designit og Pivot Industridesign, men det var utfordreren Looping AS som gikk til topps i konkurransen.

– Dette er selvsagt kjempegøy. Vi har møtt tøff konkurranse med andre dyktige design- og utviklingsmiljøer, så denne seieren er en bekreftelse på at vi har klart å tenke kreativt og helhetlig på design og forretningsmodell, sier Herman Persen Fostvedt, prosjektleder for designkonkurransen i Looping i en pressemelding.

Gjenbrukbar lastbærer til gips og bygningsplater

Herman Persen Fostvedt, Head of supply chain and business development. Foto: Jørgen Fredriksen

Looping viste i sin presentasjon til at lastbærere i rent tre kan bli gjenbrukt som mellomlegg for andre leveranser, men i likhet med emballasjeplast og papp ender disse ofte opp som avfall.

– Bygningsplater og gips emballeres stort sett ved å surre fast lastbærere og mellomlegg av trevare med strekkfilm. I tillegg oppstår det ofte materialsvinn som følge av dårlig emballering. Her har vi sett en mulighet til å slå to fluer i en smekk og både kutte ut mellomleggene som kastes, og samtidig redusere mengden strekkfilm betraktelig, sier Fostvedt i meldingen.

LES OGSÅ: Byggebransjen jubler over regelendringer

Løsningsforslaget til Looping består av en lastbærer av resirkulert plast til bruk for gips og bygningsplater, som i tillegg legger til rette for mer bruk av gjenbruksemballasje ved transport. Med på laget har de to sterke partnere i Norsk Gjenvinning og Norgips, som har blitt bransjeledende på bruk av gjenvunnet råvare gjennom etablering av landets første sirkulære gipsfabrikk.

– Vi planlegger nå et samarbeid med NorGips og Norsk Gjenvinning for å videreutvikle konseptet til et fullverdig kommersielt produkt. NorGips har på mange måter vært initiativtaker og vil være den som til syvende og sist får miljøbesparelsene produktet kan tilby. Norsk Gjenvinning vil være en viktig partner for å sette produktet i system, sier Fostvedt.

LES OGSÅ: Oslo: Offentlige anskaffelser skal vri næringslivet mot bærekraft

Vinner av konkurransen får dekket inntil 300.000 kroner for utarbeidelse av en prototype av løsningen. Plan- og designkonkurransen i regi av Bærum kommune inngår i en ordning der Klima- og miljødepartementet finansierer utviklingen av fem prosjekter innen sirkulærøkonomi.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.