Nyheter
Miljøpolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken, sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Foto: SV.

SV: – Vil innføre fagbrev på gjenbruk

SV lover en storstilt satsing på sirkulærøkonomi i vårens program.

I forkant av vårens programarbeid har Cnytt.no tatt ringerunden til partiene for å høre om hvilke sirkulærøkonomiske satsinger vi kan vente. Miljøpolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken, svarer:

– Hva legger du i begrepet sirkulærøkonomi?

– Sirkulærøkonomi handler om å bruke ting igjen og igjen, i kontrast til et bruk og kast-samfunn. SV ser på sirkulærøkonomi som en helt avgjørende del av det grønne skiftet, og noe vi må gjøre mye, mye mer av om vi skal løse klimakrisen.

– Hvilke konkrete satsinger/forslag vil partiet ha om sirkulærøkonomi i deres kommende partiprogram?

– Vi har en storstilt satsing på sirkulærøkonomi i vårt utkast til partiprogram. Kort forklart må vi satse på vedlikehold, reparasjon, krav til lengre varighet og sterkere forbrukerrettigheter, restaurasjon, deling, bytting, gjenbruk og sambruk. Det skal vi gjøre ved å stille strenge krav, ansvarliggjøre produsenter og opprette delingstjenester for å nevne noe.

– Hvordan skal disse finansieres?

– Vi vil at bruk og kast-mentaliteten skal bli dyrere, og at det skal lønne seg å handle sirkulært. I det lange løp lønner det seg å kjøpe kvalitetsprodukter som varer. Staten må også ta sin del av regninga, og stille produsenter til ansvar. Staten kan gå foran og bruke den offentlige makta vi har gjennom de offentlige innkjøpene.

– Hva tenker du er viktig for at Norge skal lykkes med sirkulærøkonomi?

– Vi må gå over til å se på avfallet vårt som ressurser vi kaster bort. Vi kan ikke bare kaste, alt må kunne brukes igjen og igjen og igjen. Da trenger vi en langt synligere statlig satsing på dette, og muligheter for at private aktører kan leve av dette på en mye større måte enn de gjør i dag. Også her er staten en nøkkelaktør, noe SV jobber hardt for i opposisjon, og som kommer til å bli en viktig del av vårt arbeid om vi kommer i regjering til høsten.

LES OGSÅ: Høyre: – Sirkulærøkonomi er lønnsom næringspolitikk

– Hva gjør dere i programmet for å fremme sirkulærøkonomi?

– Både i programmet og i vårt omstillingsprosjekt Grønn ny deal har sirkulærøkonomi en nøkkelrolle. I Grønn ny deal foreslår vi for eksempel å innføre fagbrev på gjenbruk, slik at vi kan gjøre yrket mer attraktivt enn det er i dag, samt at gjenbruksøkonomien blir bedre organisert.

– I programmet foreslår vi en rekke tiltak, blant annet å lovfeste retten til reparasjon, innføre flere panteordninger, gjøre det dyrere å utvinne jomfruelige ressurser og satse på for eksempel urban gruvedrift.

– Hvordan skal man balansere mellom den norske råvareøkonomien og sirkulærøkonomi?

– Sirkulærøkonomien må gjennomsyre hele samfunnet, og så må det balanseres mot gjennom å satse på fornybare råvarer som for eksempel biobasert industri (fisk, landbruk, tre) og fornybare energikilder. Det vil være noen utfordringer selvfølgelig som for eksempel batterier. Men det finnes teknologi for å gjenvinne batterier, og ikke minst må vi satse på ny gjenvinnbar batteriteknologi.

– Hvordan unngår man at sirkulærøkonomi blir et festord?

– Det er i alle fall viktig å unngå, fordi sirkulærøkonomi er et begrep som ofte brukes til grønnvasking. Vi mener det er viktig å knytte reell handling og konkrete tiltak til dette begrepet, som for eksempel nevnte gjenbrukssatsing og andre helt spesifikke politiske forslag som bidrar til å øke sirkulærøkonomien.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet: – Slik kan vi leve av å kutte utslipp

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere