Åpne artikler
Entras forretningsbygg i Kristian Augusts gate 13, er et skinnende eksempel på at det er mulig å bygge med ombrukte byggematrialer. Her er alt fra fasader til hulldekker brukt tidligere.
Arkitekt: Mad arkitekter Foto: Kyrre Sundal

Endrer på kravet til CE-merking

Lenge har flere bygg-aktører kjempet for endringer av det tungvinte regelverket. Nå har de vunnet frem: – Vi står på terskelen til en sirkulær revolusjon i byggenæringen, sier ombruksrådgiver og daglig leder for Resirqel, Lasse Kilvær.

Byggesektoren står for om lag 30 prosent av de globale klimagassutslippene, og byggevarene utgjør over 80 prosent av utslippene fra sektoren. Flere aktører innen bygg og anlegg har lenge prøvd å gjøre noe med saken, men dagens praksis har gjort det vanskelig å etablere et marked for brukte byggevarer og har hindret omstillingen til sirkulærøkonomi.

Men nå skjer det store endinger, melder Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

LES OGSÅ: Oslo: Offentlige anskaffelser skal vri næringslivet mot bærekraft

– Norge skal være et foregangsland i det grønne skiftet og overgangen til sirkulærøkonomi. Dessverre har vi sett at praktiseringen av kravene til ombruk av byggematerialer har vært svært streng. Derfor har vi gjennomgått regelverket på nytt med mål om økt ombruk og gjenvinning, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H) i en pressemelding.

Fjerner krav om CE-merking

Som følge av dette arbeidet og nye avklaringer fra EU, vil regjeringen gjøre det lettere å bruke brukte byggevarer om igjen. Og ifølge departementet er en viktig endring i regelverket at at det som hovedregel ikke er krav til CE-merking når man skal bruke byggevarer fra før 2013 om igjen.

LES OGSÅ: Dette er finalistene til å bli Norges smarteste industribedrift 2020

– Fremover vil det forhåpentligvis være mulig å etablere et større marked for salg av brukte byggevarer. Det er en viktig forutsetning for å skape lønnsomhet og redusere kostnadene ved å ta i bruk brukte byggematerialer, sier Astrup.

Neste skritt er at Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) skal utarbeide en veileder for ombruk av byggevarer. Direktoratet skal også utrede og foreslå endringer i nasjonale regler slik at disse i større grad fremmer ombruk av byggematerialer.

– Nå kan markedet for brukte byggevarer ta av

– Dette er et viktig gjennomslag for miljøet og for oss som jobber for en mer sirkulær byggeindustri, sier fagansvarlig for sirkulære bygg i Asplan Viak, arkitekt PhD Anne Sigrid Nordby i en pressemelding.

En rekke aktører, fra Asplan Viak, Resirqel, Høine, arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Loopfront, Rambøll, MAD Arkitekter, Vill Energi AS, Aase Teknikk AS og Mustad Eiendom AS er initiativtakere bak oppropet som nå har ført frem til vedtaket.

LES OGSÅ: Sirkulærøkonomi kan skape tusenvis av jobber

– Nå kan markedet for brukte byggevarer ta av, sier Lasse Kilvær som har stått i bresjen for initiativet og oppropet, og legger til:

– Vi opplever at byggherrer, arkitekter, rådgivere og entreprenører ønsker ombruk, men en umulig tolkning av regelverket har ført til at verdifulle byggevarer likevel har blitt avfall. Nå kan vi ta vare på mer, og levere flere og mer ambisiøse ombruksprosjekter.

LES OGSÅ: EUs taksonomi: – Dødsstøtet for grønnvasking

Han mener byggebransjen står på trappene til en sirkulær revolusjon. Den nye veilederen vil forenkle krav til dokumentasjon når man skal omsette brukte byggevarer, i tråd med tolkningen i naboland som Danmark.

– Ved å forlenge livsløpet til byggevarene, som både er utslippstunge å produsere og som står for mye av råvareuttaket, vil vi få en grønnere byggenæring. Å få ned utslippene i denne sektoren, vil gi merkbar effekt på de totale klimagassutslippene, fastslår Anne Sigrid Nordby.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere