Nyheter
Jennifer Hägg, prosjektleder Norsk Riving AS. Foto: Ludvig Gundersen

Riveselskap ber myndighetene om strengere ombrukskrav

Selv om Norsk Riving AS erfarer at ombruk er i vinden, mener de likevel at det er på tide med strengere krav fra myndighetene.

– Det er så vanvittig. Da jeg begynte i rivebransjen i 2012 tenkte jeg allerede etter bare tre måneder; «dette er ikke fremtiden, dette må endres». Jeg har fulgt nøye med på utviklingen i rivebransjen siden den gang og utviklingen går den veien jeg også har rettet mitt fokus – nemlig i retning ombruk og avfallsbegrensning. Sirkulærøkonomi i bygebransjen bidrar til mindre CO2 utslipp, mindre avfallsproduksjon og på sikt også vesentlig lavere kostnader i byggeprosjekter. Det kan nok ikke kalles et kinderegg i dag, men i fremtiden kan det kanskje bli slik, sier daglig leder i Norsk Riving AS, Svein Egil Dagsland.

LES OGSÅ: SE TV-program: Sirkulær økonomi i Norge høsten 2020

Som riveentreprenør er han vitne til at det daglig kastes store mengder restverdier fra ulike prosjekter. Svært mye av det som kastes er tilnærmet 100 prosent i kvalitet og funksjon og gjerne meget bra rent estetisk.

– Slik vi forholder oss til våre bygg i dag er ombruk helt nødvendig, men det presser seg også frem et spørsmål om levetid for bygg og bygningsinnredninger. I et miljøperspektiv er det ikke bra at det er greit å rive ned og kaste store økonomiske verdier.  Det må stilles krav til både levetid, ombruk og funksjonalitet gjennom bygningsforskrifter for å få vedvarende effektivitet og innovasjon i byggebransjen.

LES OGSÅ: Oslo kommune med millioner til sirkulære bedrifter

Når Cnytt.no besøker det bergensbaserte rivningsselskapet i slutten av oktober har de siden august jobbet seg gjennom det 12.000 kvadratmeter store bygget i Olav Kyrres gate 22 i Bergen sentrum. Bygget skal totalrenoveres og så godt som alt skal vekk, men svært lite skal gå på «dynga».

– Vi kunne fylt hele garasjen bare med isolasjon med det vi har hentet ut, forteller Jenniffer Hägg, prosjektleder hos Norsk Riving AS, mens hun og Svein Egil Dagsland retter på stabelen med Rockwool i garasjeanlegget i bygget.

God fortjeneste i bevaring

Det er kanskje lett å tro at alt er skrot inne i et renovasjonsobjekt, for ofte er det faktisk slik at materialer og inventar finner raskeste veien ut og rett i en container, med siste destinasjon som dynga.

Men interessen er stor for de bortgjemte skattene i de gamle kontorlokalene, og privatpersoner, bedrifter – ja, selv pizzasjapper har dratt i skytteltrafikk til Olav Kyrres gate for å sikre seg billige materialer.

LES OGSÅ: Norgesgruppen: – Vi kan bli bedre på å etterspørre mer gjenvunnet materiale

– Dette sparer både penger og miljø. Ikke bare får de materialer til en billigere pris, men vi tjener også penger på å selge det, forteller Hägg.

Svein Egil Dagsland, daglig leder Norsk Riving og prosjektleder Jennifer Hägg. Foto: Ludvig Gundersen

Hun innrømmer dog at det å plukke materialene pent ned og sortere dem tar mer tid og krever mer av de ansatte enn å bare hive det i en container, men både hun og Dagsland understreker at de har interne krav og at de selv ønsker å ha et visst nivå på gjenvinning og ombruk.

Et krav de også begynner å merke fra kundemassen – noe som gir dem et konkurransefortrinn. 

LES OGSÅ: Kristian August gate 13: Et banebrytende gjenbruksprosjekt

– Vi har fått en jobb for Entra Eiendom som nå også er igangsatt et annet sted i Bergen. Prosjektet vant vi i konkurranse med flere andre riveentreprenører. Basert på en totalvurdering av kvalitet, ombruk og økonomi så ble Norsk Riving valgt til å utføre jobben, sier han.

Mener regelverket står i veien

Begge er de overbevist at gjenbruk og ombruk er fremtiden for rivebransjen, og de er sikre på at det vil komme strengere krav og regelverk fra både myndigheter og sluttkunder.

– Men regelverket slipper ikke opp for at du kan gjenbruke alt, det er rett og slett ikke godt nok. Selv om materialer bare er noen år gamle, så er de ikke gode nok, det skal være nytt, forteller Hägg. 

LES OGSÅ: Spetalen-selskap kjøper seg inn i Bergen Carbon Solutions

Istedenfor å vanskeliggjøre ombruk ville Dagsland likt å se at lovgivende myndigheter prioriterte tilpasning av lover og forskrifter som setter krav, og gjør det enklere å benytte seg av ombruk i byggeprosjekter. Krav lignende de som stilles om utarbeidelse av miljøsaneringsbeskrivelser for rivningsarbeider. Altså en restverdikartlegging der ombrukspotensiale av materialer belyses før myndighetene kan gi tiltakstillatelse

Norsk Riving merker god vind i seilene, da kundene blir mer opptatt av ombruk. Foto: Ludvig Gundersen

Et slikt krav vil være en stor drivkraft for avfallsreduksjon. Enhver byggherre bør stille seg selv spørsmålet om han kan benytte noe av det han allerede har før han kjøper alt nytt. Det er bare sunn fornuft og god økonomi. Gang på gang kastes byggematerialer som mest sannsynlig kunne vært benyttet i en ny innredningsfase, mener Dagsland.

For å sørge for at dette blir implementert av hele bransjen kan myndighetene bruke sanksjoner mot dem som ikke kartlegger potensialet for reststrømmene, ved blant annet å nekte dem igangsettingstillatelse.

LES OGSÅ: Matchmaker for sirkulære gründerbedrifter og etablerte selskaper

– Dette er noe hele bransjen er opptatt av, de ser at det vil bli satt krav i fremtiden, men vi begynner nå, så får vi ha respekt for at myndighetene trenger litt tid for å tilpasse lover og forskrifter til det grønne skiftet, sier Dagsland.

Designe fremtidens hus for ombruk

Men regelendringer er langt fra nok til å skape en sirkulær bygg- og rivebransje alene. Fremtidens bygg må planlegges for gjenbruk, noe som kommer klart fram at de langt ifra er i dag når Hägg og Dagsland beveger seg mellom etasjene i bygget. 

Oversparklede skruehoder, limt tapet og et tjukt lag med ymse slag av linoleum – eksemplene på ugjenvinnbare materialer er mange. 

– Når vi har fjernet et lag, så dukker det gjerne opp et til under, og slik blir det plutselig dobbelt opp med jobb. For du får ikke fjernet alt i et, du må ta det lag for lag, sukker Hägg. 

Naturlig nok krever ombruk mer ressurser og lenger tid for mannskapet i Norsk Riving, men med en klar miljøgevinst og ikke minst økonomisk fortjeneste mener selskapet det er verdt det. Foto: Ludvig Gundersen

– Hadde du lagt gulv som kunne brukes på nytt igjen, istedenfor å bruke det hersens gulvbelegget så hadde man sluppet å lime enda et nytt lag oppå der igjen. Og når vi skal ta det av blir det et mareritt, i tillegg er det farlig avfall. Kunne man ikke heller gått over til klikkparkett? Så slipper man det griseriet som også gjør betongen vanskelig å gjenbruke, legger Dagsland til. 

LES OGSÅ: Avfall fra byggeplasser: Hvordan nå målet om 70 prosent gjenvinning?

Selv om restavfall er den klart minste fraksjonen under Norsk Rivings prosjekter, går likevel mange verdifulle ressurser til spille grunnet dårlig design. At bygg må være planlagt for demontering er med andre ord grunnleggende for et skifte i byggebransjen.

– Slik som våre besteforeldre og oldeforeldre gjorde med sine laftede hus. De tok hele huset med seg og reiste til Amerika. Og når de reiste tilbake tok de også med seg huset. Fremtiden vil trolig vise en helt ny måte å tenke bygg på, både med hensyn til bruk og design, mener Dagsland.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.