Sirkulære stemmer
BJØRN ARILD THON, ADMINISTRERENDE DIREKTØR I RETURSELSKAPET RENAS

Erna har fått ballen på straffemerket

Stortingets storopprydning mot miljøkriminalitet har gitt Solberg-regjeringen usedvanlig tydelige signaler. Innen elektronisk avfall ligger nå alt til rette for store forbedringer.

Årets kanskje mest undervurderte stortingsmelding ble vedtatt i det stille sent i november. Meld. St. 19 (2019-2020) om Miljøkriminalitet er en klar beskjed fra våre folkevalgte på Stortinget: Utslitte kjøleskap, gamle panelovner og ødelagte TV-skjermer er viktige ressurser som kan gi samfunnet nye inntektsstrømmer, og det skal ikke lønne seg å stjele fra Norge. Derfor må vi styrke returordningen for elektrisk og elektronisk avfall. EE-avfall i omløp skal kartlegges bedre og mer EE-avfall skal behandles ved godkjente anlegg i Norge. Søppelsmuglerne skal stoppes og håndhevingen av lovverket skjerpes inn.
I RENAS, som er Norges største aktør innen håndtering av slik type avfall, noterer vi en seier både for miljø og norsk økonomi.

Er det så farlig da?

Ikke at vi tror kampen er over. Vår jobb, og vårt samfunnsoppdrag, er å sørge for at EE-avfallet nordmenn leverer inn blir håndtert på en profesjonell måte – slik at farlige stoffer tas ut av kretsløpet og verdifulle materialer blir gjenvunnet og brukt på nytt.

Ulovlig eksport og tyveri fører til at viktige metaller og materialer i stedet forsvinner ut av materialstrømmen og kretsløpet.
NRK Brennpunkt dokumentaren «Søppelsmuglerne» viser med all tydelighet hvordan verdifullt avfall blir stjålet fra returpunktene, stappet inn i utrangerte varebiler og fraktet videre til endestasjoner som Nigeria, Kamerun og Ghana. Der blir avfallet plukket fra hverandre, og farlig avfall blir liggende igjen. Det påvirker luft, jordsmonn, grunnvann og folks helse. Søppelsmuglingen er både ulovlig, uetisk og uøkonomisk.

De aller fleste vet at avfall på avveie kan skade mennesker og miljø – mindre kjent er det at det kan skade økonomien vår. Retursystemet blir dyrere, som igjen kan gjøre produktene i butikken dyrere, og vi går glipp av ressurser som kunne ha blitt gjenvunnet og videreforedlet i Norge og bidratt til verdiskapning og arbeidsplasser.

Krystallklart budskap

Med sin nye melding om miljøkriminalitet har våre folkevalgte på Løvebakken sendt et krystallklart budskap om at synet på avfall og avfallssystemene er i endring. Søppel er blitt en verdifull råvare. I et mer bærekraftig Norge skal vi gjenbruke og videreforedle mer slik at avfallet vårt kan skape nye verdier og nye arbeidsplasser.

Stortinget har med dette vedtatt at EE-avfall på avveier må ha økt prioritet. Metaller som foredles i EE-produkter, er knappe ressurser som vi bør ta vare på og hindre at bidrar til å finansiere internasjonale kriminelle nettverk. Stortinget mener at rettigheter og plikter i produsentansvarsordningen må styrkes for å bekjempe ulovlig behandling og omsetning av EE-produkter. Brudd på regelverket må få større konsekvenser. De kritiske råvarene bør kartlegges, slik EU gjør. Det vil gi økt bevissthet om verdiene og mulighetene for gjenvinning. Anleggene som skal motta og bearbeide EE-avfall, bør standardiseres for å sikre kvalitet.

Dersom regjeringen gjennomfører på det Stortinget nå ber om – vil Norge ha tatt et stort steg i retning av å trygge flere verdier, hindre avfall på avveie og sikre at vi tar vårt fulle ansvar som nasjon for det avfallet vi produserer. Det vil være god miljøpolitikk, klok samfunnsøkonomi og ikke minst en solidaritetshandling.

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.